Banken en niet de cliënten moeten hypotheekbelasting betalen in Spanje

door admin
Banken en niet de cliënten moeten hypotheekbelasting betalen in Spanje

Iedereen die voorheen in Spanje een hypotheek afsloot diende eenmalig belasting over het maximaal ingeschreven hypotheekbedrag te betalen. Het toepasselijke belastingtarief varieerde per autonome regio en lag tussen de 0,5% en 1,5% van het hypotheekbedrag.

Tot nu toe kwamen deze kosten voor rekening van de hypotheekgever. De rechter heeft echter afgelopen week in een rechtszaak bepaald dat de bank (de hypotheeknemer) de hypotheekbelasting voor zijn rekening moet nemen. De nieuwe interpretatie van de belastingwet betekent dat de persoon die de hypotheek aanvraagt niet langer de rechtspersoon is die verantwoordelijk is voor het betalen van de hypotheekbelasting, maar de financiële entiteit die de lening verstrekt.

De rechter meent dat degene die baat heeft bij de inschrijving de kosten moet betalen. De partij die het meeste gediend is bij een inschrijving van een hypotheekakte in de officiële registers is de hypotheeknemer, omdat een registratie meer zekerheid biedt voor terugvordering van het geleende bedrag.

Economische klap

Advocatenkantoren en consumentenorganisaties zijn blij met de uitspraak en verwachten een enorme toename van rechtszaken om teruggave van de kosten van de banken te eisen. Het juichen is misschien nog te vroeg, want het is op dit moment nog niet zeker of hypotheekgevers de kosten met terugwerkende kracht bij de banken kunnen vorderen.

Als inderdaad alle acht miljoen Spanjaarden die een hypotheek hebben afgesloten gemiddeld 3.000 euro aan kosten en rente zouden claimen, zou dit een enorme economische klap voor de banken betekenen.

Dit vind je misschien ook leuk