Honing uit China van inferieure kwaliteit overspoelt Spaanse markt

door admin
Honing uit China van inferieure kwaliteit overspoelt Spaanse markt

Het gaat om bijna zeven op elke tien kilo honing die uit China komt en niet voldoet aan de hoge standaarden wat kwaliteit en hygiëne betreft die wel gelden voor de imkers in Spanje. De Chinese wetgeving staat het toe dat imkers daar fytosanitaire producten en antibiotica gebruiken die binnen de Europese Unie zijn verboden. Daarnaast is er sprake van een constante neerwaartse druk op de prijzen. 

‘Het produceren van een kilo honing in de EU die voldoet aan alle Europese eisen op het gebied van kwaliteit, voedselveiligheid en gezondheid kost tussen 2,29 en 6,5 euro per kilo. In 2014 lag de gemiddelde importprijs van honing uit China voor Spanje op 1,36 euro per kilo’, zei Ángel Díaz, verantwoordelijke binnen de COAG voor de sector imkers.

De imkers die zijn aangesloten bij Coag hebben op 14 mei aanstaande een ontmoeting gepland met het Spaanse ministerie van Landbouw om te eisen dat het verplicht wordt meer details over het land van herkomst te geven op de etiketten met het doel om de keuzevrijheid van de consument te garanderen. 

Op dit moment bestaat er geen transparantie omdat producenten op hun etiketten naar honing afkomstig uit landen buiten Europa kunnen verwijzen met ‘mengsel van EU en niet-EU-honing’ of ‘mengsel van niet-EU honing’, zonder daarbij te specificeren uit welke landen de honing precies komt. Volgens COAG gaat deze praktijk in tegen de Europese richtlijn en leidt tot verwarring onder de consumenten. 

COAG wijst erop dat Spanje met meer dan 26.000 imkers en 2,5 miljoen bijenkorfen de grootste producent van honing is binnen de EU en de veertiende ter wereld.

Het ministerie van Landbouw is wel van plan regels in te voeren die leiden tot meer transparantie op de etiketten van honing. De bedoeling is om het koninklijk besluit hiertoe nog voor de verkiezingen van 28 april aanstaande door te voeren. Vanaf dan krijgt de industrie achttien maanden om aanpassingen door te voeren om aan de nieuwe regels voor etiketten te kunnen voldoen en om bestaande voorraden nog te verkopen. Hetzelfde gebeurde eveneens met de etiketten van melk, waarop sinds kort ook de precieze herkomst vermeld moet worden. 

Dit vind je misschien ook leuk