Eerste koeltrein met vers fruit is onderweg naar Nederland vanuit Spanje

door admin
Eerste koeltrein met vers fruit is onderweg naar Nederland vanuit Spanje

Volgens de initiatiefnemers van het project, waaronder Bakker Barendrecht en Europool, levert het vervoer per trein in plaats van vrachtwagens een besparing van 70 procent aan CO2-uitstoot op. De snelheid van het vervoer en de kosten liggen ongeveer gelijk. 

Bakker Barendrecht levert groente en fruit aan de Albert Heijn en algemeen directeur Maarten van Hamburg zegt dat nu een kwart van de citrusvruchten uit de regio Valencia die voor de grootste Nederlandse supermarkt zijn bestemd met de trein aan zullen komen. 

In de haven van Rotterdam worden nu nog lege kratten in de trein geladen, die in Valencia door de telers worden gevuld met groente en fruit. In de toekomst zullen er Nederlandse producten naar Spanje worden vervoerd op de heenweg. De eerste trein die afgelopen maandag vertrok zal dit weekend aankomen.

Volgens Jerjo Scheringa is de trein niet veel sneller dan vrachtwagens. De voornaamste hindernis is dat de spoorbreedte in Spanje verschilt van die in Frankrijk, waardoor de trein niet zomaar de grens over kan. De trein rijdt nu drie keer per week, maar als het een succes wordt, zal die vaker worden ingezet. 

Dit vind je misschien ook leuk