Moederbedrijf Iberia en Vueling lijdt verlies van ruim anderhalf miljard euro

door admin
Moederbedrijf Iberia en Vueling lijdt verlies van ruim anderhalf miljard euro

IAG, dat ook British Airways en het Ierse Air Lingus onder zijn hoede heeft, boekte in hetzelfde kwartaal van het vorig jaar 70 miljoen euro winst. Afgezien van een forse daling van de inkomsten, bestaat het verlies voor een groot deel uit de brandstofaankopen die werden gedaan nog voordat de brandstofprijzen wereldwijd kelderden. 

IAG heeft laten weten dat in de maanden januari en februari van dit jaar de resultaten nog gelijk waren aan die van het vorig jaar. De verliezen ontstonden eind maart toen het aantal te vervoeren passagiers daalde met 94% en vrijwel de gehele vliegtuigvloot aan de grond bleef. Sindsdien zijn er alleen vluchten uitgevoerd voor repatriëring en goederenvervoer.  

Solide liquiditeit

IAG heeft aangegeven op 30 april nog over een solide liquiditeit van 10 miljard euro te beschikken. Om deze liquiditeit te behouden heeft IAG gebruik gemaakt van de Spaanse overheidsgarantstellingen bij het ICO en van de financiële steun die door Engeland geboden wordt om de gevolgen van de coronapandemie op te vangen. Bovendien heeft het bedrijf andere passende maatregelen getroffen voor het veilig stellen van de liquiditeit. Zo zijn de investeringsuitgaven en de operationele kosten voor de maanden april en mei fors verlaagd. 

Bestuursvoorzitter van IAG Willie Walsh verwacht dat het tweede kwartaal van dit jaar nog slechter zal uitpakken als het eerste. Ondanks dat hij ervan uitgaat in juli weer deels operationeel te zijn, zal naar Walsh’ verwachting het totale aantal vervoerde passagiers in 2020 de helft minder zijn. Op de langere termijn verwacht hij pas in 2023 terug te zijn op het niveau van 2019. Om dat te kunnen halen, zullen er wel herstructureringsmaatregelen nodig zijn. Bij Britisch Airways zijn inmiddels al 12 duizend ontslagen geannonceerd en is de geplande uitbreiding van de vloot met 68 vliegtuigen uitgesteld. 

Veiligheid passagiers en personeel

Voor het opstarten van de luchtvaartactiviteiten zullen volgens Walsh de nodige procedures worden gevolgd waarmee de veiligheid van zowel de passagiers als het vliegpersoneel gegarandeerd blijft. Zo ondersteunt hij het verplicht dragen van een mondkapje tijdens de vluchten en het opnemen van de temperatuur alvorens passagiers aan boord gaan. r

Walsch zou eigenlijk vorige maand zijn functie van bestuursvoorzitter neer hebben gelegd en over hebben gedragen aan de huidige bestuursvoorzitter van Iberia, Luis Gallego. Om IAG stabiel door deze coronacrisis te leiden, is deze overdracht uitgesteld tot eind september.

Dit vind je misschien ook leuk