Inflatie Europa bereikt historisch record met nóg hogere prijzen in Spanje

door admin
Inflatie Europa bereikt historisch record met nóg hogere prijzen in Spanje

Ook de inflatie binnen de eurozone bereikte in juli een recordhoogte. De consumentenprijzen stegen vorige maand met 8,9 procent ten opzichte van juli 2021. Dit percentage overstijgt het vorige record van juni toen de inflatie uitkwam op 8,6 procent ten opzichte van een jaar eerder.

De inflatie binnen de Europese Unie bereikte ook opnieuw een record van 9,8 procent ten opzichte van een jaar geleden. Deze cijfers werden onlangs gepubliceerd door Eurostat. Het EU-orgaan liet weten dat dit de hoogste percentages zijn sinds de invoering van de euro in 1999.

Recordstijging inflatie in Spanje sinds 1984

De stijging van de consumentenprijzen in Spanje overtreft beide gemiddeldes: De consumentenprijsindex (CPI) kwam vorige maand uit op 10,8 procent in Spanje. Dit percentage betreft een recordstijging die sinds 1984 niet is geregistreerd.

Toch zijn er landen waar de pijn in de portemonnee nog harder te voelen is: Estland, Letland en Litouwen zijn de drie landen die met meer dan 20 procent opnieuw de hoogste inflatie van de eurolanden kennen. In Nederland bedroeg de inflatie 10,3 procent en België topte op 10,4 procent.

ECB verhoogde rente voor het eerst sinds elf jaar

Eind juli verhoogde de Europese Centrale Bank (ECB) voor het eerst in elf jaar tijd haar belangrijkste rentetarieven. Dit in een poging om de snel stijgende inflatie in te tomen. De ECB liet weten dat ze niet kan uitsluiten dat tijdens komende vergaderingen de rente niet opnieuw zal worden verhoogd.

Spaanse premier hoopvol over ontwikkelingen inflatie

Premier Sánchez deed eerder deze maand een opmerkelijke uitspraak tijdens een officieel bezoek aan Servië. Hij vertelde namelijk hoopvol te zijn over de ontwikkeling van de inflatie in de komende maanden, zo schreef de Spaanse nieuwssite AS.com. Hij erkent dat de stijging van 10,8 procent van de CPI ‘slecht nieuws’ is maar hij verwacht dat de ‘inflatiecurve’ in september af zal buigen en minder hard zal stijgen dan de afgelopen maanden.

Een van de redenen waarom Pedro Sánchez zo optimistisch is, is dat hij verwacht dat de situatie rondom energievoorzieningen binnen korte termijn redelijk onder controle zal zijn. Aangezien dit een van de factoren is die zorgt voor een snel stijgende inflatie, is hij hoopvol dat dit op korte termijn zal veranderen.

De Bank van Spanje is vooralsnog niet zo optimistisch. In juni voorspelde de Spaanse Bank nog een inflatie van 3,2 procent over heel 2022 (0,4 procent meer dan de prognose van april). Vervolgens zou de inflatie in 2023 uitkomen op 2,2 procent en 2 procent in 2024.

Dit vind je misschien ook leuk