Euribor overschrijdt voor het eerst sinds 2011 de 2 procent

door admin
Euribor overschrijdt voor het eerst sinds 2011 de 2 procent

Dit nieuws komt een dag na het akkoord van de Raad van Bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB) over de rentetarieven. De ECB heeft een renteverhoging met 75 basispunten aangekondigd, zodat de rente voor haar herfinancieringstransacties 1,25% zal bedragen, terwijl de depositorente 0,75% zal bereiken en de leningsfaciliteit 1,50%.

Hoogste niveau sinds 2011

Op deze manier heeft de geldprijs het hoogste niveau bereikt sinds 2011, toen de ECB een traject van stimuleringsmaatregelen op monetair niveau begon dat meer dan tien jaar heeft geduurd en dat tot negatieve rentetarieven leidde.

Na deze beweging van het monetaire beleid is de Euribor in zijn dagkoers gestegen tot 2,015%, vergeleken met 1,903% van de vorige dag.

Bekijk ook: Spanje kende in augustus hoogste stijging huizenprijzen in drie jaar 

De 12-maands Euribor sloot augustus af met een maandelijks gemiddelde van 1,25%, het hoogste niveau sinds mei 2012. De indicator begon in september op 1,85% en stond deze maand tot nu toe op geen enkele dag onder dat niveau.

Verhoging van variabele hypotheken in Spanje

De escalatie van de Euribor brengt een prijsstijging met zich mee van hypotheken met een variabele rente die aan herziening toe zijn. Als september op 1,9% zou sluiten, zou een hypotheek van 100.000 euro 84 euro per maand of 1.000 euro per jaar duurder worden.

Euribor kan in 2023 3 procent bereiken

Asufin voorspelt dat de Euribor aan het einde van het jaar 2,2% zal bedragen en denkt dat deze in 2023 3% kan bereiken. HelpMyCash denkt dat het aan het einde van het jaar rond de 2,5% zal zijn. Ze sluiten bovendien niet uit dat het kan oplopen tot 3%, afhankelijk van hoe de Europese economie presteert en of de ECB de rente nog een keer verhoogt in 2022 of twee keer tijdens de vergaderingen van oktober en december.

Bekijk ook: Nieuwe stijging Euribor luidt einde in van goedkope hypotheken in Spanje

Dit vind je misschien ook leuk