Spanje gaat grote fortuinen tijdelijk extra belasten

door admin
Spanje gaat grote fortuinen tijdelijk extra belasten

Dat maakte minister Montero van Belastingzaken donderdag bekend na het parlementaire debat waarin het parlement het niet-financiële uitgavenplafond goedkeurde. Dat was een essentiële voorbereidende stap om de Algemene Staatsbegrotingen op te stellen.

De minister gaf geen details over de nieuwe belasting. Het doel is in elk geval om de inning bij grote fortuinen en inkomens te vergroten. “(…) we zullen werken aan een tijdelijke formule en later zullen de omstandigheden uitwijzen of het al dan niet moet worden verlengd”, aldus de minister.

Ze legde uit dat deze belasting vergelijkbaar zal zijn met de twee belastingen die zijn bedoeld voor kredietinstellingen en grote energiebedrijven. Deze duren in principe twee jaar. Ook gaf ze aan dat het gaat om miljonairs “die niet meer dan 1 procent van de burgers van Spanje uitmaken”. 

PP-regio’s verlagen vermogensbelasting juist

Woensdag reageerde Montero op het debat dat ontstond na de laatste belastingverlagingen die werden aangekondigd door de autonome gemeenschappen die door de PP worden bestuurd. Ze ontkende dat de staat manieren aan het onderzoeken was om grote fortuinen meer te laten bijdragen aan de Schatkist.

Andalusië heeft eerder deze week aangekondigd de vermogensbelasting volledig te schrappen. Madrid doet dat al en de deelregering van Murcia is een dergelijke maatregel aan het bestuderen. 

De linksgeoriënteerde partijen in het parlement zijn blij met de maatregel van de regering Sánchez. Ze vinden alleen dat deze eerder al ingevoerd had moeten worden. Zo stelde Unidas Podemos in juni vorig jaar al voor om via een nieuwe wet grote fortuinen extr te belasten. Dit werd toen nog door de socialisten verworpen.

Groen licht voor een historisch uitgavenplafond

Het congres debatteerde donderdag over de niet-financiële bestedingslimiet voor de Algemene Staatsbegrotingen voor volgend jaar. Dat bestedingsplafond heeft de regering afgelopen juli al in de ministerraad goedgekeurd. Het stelt de geplande bestedingen voor 2023 op 198.221 miljoen euro, 1,1% hoger dan voor 2022.

Voor het derde achtereenvolgende jaar zal de regering niet voldoen aan de tekortdoelstellingen die zijn vastgelegd in de wet op begrotingsstabiliteit. Het gaat om een wettelijk gegarandeerde schending in “buitengewone noodsituaties”, zoals de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis met zich meebrengen.

“Dit is een historisch cijfer. Nooit eerder waren er openbare middelen van deze omvang beschikbaar voor burgers”, zei María Jesús Montero in het Congres. 

Risico’s voor fiscale stabiliteit

De oppositie verwijt de regering echter dat deze geen plan heeft ingediend om de rekeningen opnieuw in evenwicht te brengen na drie jaar waarin de begrotingsregels zijn opgeschort. PP-afgevaardigde Elvira Rodríguez erkende dat de economische situatie “buitengewoon” is. Daarom heeft de belangrijkste oppositiepartij zich bij de stemming onthouden. Rodriquez gaf aan zich zorgen te maken over de risico’s voor de fiscale stabiliteit die het beleid met zich mee kan brengen. 

Vox: “Schadelijk en onverantwoordelijk” begrotingsbeleid

Vox van haar kant heeft tegengestemd en de regering ervan beschuldigd een “schadelijk en onverantwoordelijk” begrotingsbeleid te voeren dat een “structurele onevenwichtigheid in de rekeningen” heeft veroorzaakt. “We zijn de laatsten in het herstel”, benadrukte Iván Espinosa de los Monteros.

Dit vind je misschien ook leuk