
Dit is een stijging van 603.900 werknemers in vergelijking met het vorige kwartaal. Bovendien is de werkloosheid gedaald tot 11,6%, het laagste niveau sinds 2008.
In de eerste helft van dit jaar zijn er 592.800 banen bijgekomen, bijna het dubbele van het aantal in de eerste helft van 2022. Deze cijfers benaderen de records van 2005, toen er in de eerste zes maanden 669.800 banen werden gecreëerd.
Seizoenseffect versterkt positieve trend
De positieve trend wordt versterkt door de seizoensgebonden activiteiten die traditioneel bijdragen aan de Spaanse economie in het tweede kwartaal. In vergelijking met 2022, toen er 383.300 banen werden toegevoegd, zijn er dit jaar bijna 600.000 nieuwe banen bijgekomen.
De werkloosheid is ook aanzienlijk gedaald. Er zijn nu 2,76 miljoen werklozen, een daling van 365.300 ten opzichte van het vorige kwartaal. Dit is aanzienlijk beter dan de gemiddelde daling van de afgelopen zes jaar, die 227.140 bedroeg, exclusief de afwijkende cijfers van 2020 vanwege de pandemie.
"Buitengewone cijfers"
De Spaanse premier, Pedro Sánchez, prees de "buitengewone" cijfers en benadrukte de kracht van de Spaanse economie. Ook de vicepremier en minister van Arbeid, Yolanda Díaz, en de minister van Economische Zaken, Nadia Calviño, spraken hun tevredenheid uit over de cijfers.
Sterke groei in horeca- en technische activiteiten
Op sectorniveau was er een opmerkelijke groei in de horeca, met 270.900 nieuwe banen, wat neerkomt op 44,9% van de totale banengroei in deze periode. Ook de sector van professionele, wetenschappelijke en technische activiteiten liet een sterke groei zien, met een toename van 103.600 werknemers.
Ondanks de algemene positieve trend zijn er sectoren die banen hebben verloren, waaronder de industrie, het onderwijs en de water- en afvalbeheersector.
Meer buitenlanders aan het werk in Spanje
Wat betreft de verdeling van geslacht en nationaliteit: er zijn nu 11,26 miljoen mannelijke en 9,8 miljoen vrouwelijke werknemers in Spanje. De werkloosheid onder vrouwen ligt echter hoger (13,2%) dan onder mannen (10,2%). Daarnaast is het aantal werkende buitenlanders en personen met een dubbele nationaliteit gestegen, wat hun groeiende rol in de Spaanse arbeidsmarkt benadrukt.
Grootste groei in Balearen
Regionaal gezien kende de Balearen de grootste groei in werkgelegenheid, terwijl Ceuta een daling liet zien. Wat betreft de werkloosheidscijfers hebben het Baskenland, de Balearen en La Rioja de laagste percentages, terwijl Canarias, Extremadura en Andalusië de hoogste hebben.
Lees ook: Gaat het nou wel of niet goed met de Spaanse economie?