Eenvoudiger laden: Spanje lanceert realtime informatie over oplaadpunten

door admin
oplaadpunten

Elektrisch rijden in Spanje wordt nu nog gemakkelijker! De Spaanse verkeersautoriteit, Dirección General de Tráfico (DGT), heeft onlangs aangekondigd dat alle informatie over oplaadpunten voor elektrische voertuigen toegankelijk is gemaakt via het Nationaal Toegangspunt.

Deze informatie, verzameld op de website ‘nap.dgt.es‘, werd deze vrijdag gepubliceerd. Het document is “niet beschikbaar”  voor alle burgers, aangezien het verschijnt in het DATEX II-formaat. Dat is de Europese standaard voor het uitwisselen van verkeersinformatie. Met dit formaat kan de informatie worden geïntegreerd in mobiliteitsapplicaties, waaronder Google Maps en Waze.

Deze stap is een gamechanger voor iedereen die duurzaam onderweg wil zijn. Het Nationaal Toegangspunt biedt bovendien real-time details over oplaadstations via navigatiesystemen en apps. Hiermee wil DGT milieuvriendelijk vervoer stimuleren en de overgang naar elektrisch rijden vergemakkelijken.

Wat betekent dit voor elektrische rijders?

Dankzij dit initiatief kunnen gebruikers van elektrische voertuigen nu in één oogopslag zien waar ze hun auto kunnen opladen. Dat is inclusief de beschikbaarheid van oplaadpunten in real-time. Deze informatie is niet alleen handig, maar ook noodzakelijk in een tijd waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt. Het project zorgt ervoor dat aanbieders van oplaaddiensten hun gegevens elektronisch doorgeven aan het Ministerie van Ecologische Transitie en Demografische Uitdaging. Deze wordt vervolgens naadloos geïntegreerd in handige apps voor bestuurders.

Europese standaarden en verplichtingen

Deze stap van DGT sluit aan bij de Europese verplichtingen en normen. Volgens de Europese regelgeving moet elk EU-land een Nationaal Toegangspunt opzetten als een centrale plek voor weg- en verkeersgegevens. In Spanje is dit toegangspunt ondergebracht bij de DGT, wat betekent dat iedereen die in Spanje rijdt, toegang heeft tot actuele gegevens over het hele land.

Informatie op maat over oplaadpunten

Wat kun je precies vinden in deze nieuwe dienst? Alles wat je nodig hebt om zorgeloos met je elektrische auto op pad te gaan:

  • Locatie en openingstijden: Waar bevindt zich het oplaadpunt en wanneer is het beschikbaar?
  • Beschikbare diensten: Zijn er extra voorzieningen zoals restaurants of winkels in de buurt?
  • Toegankelijkheid: Is het oplaadpunt toegankelijk voor iedereen?
  • Betaalmogelijkheden: Welke betaalmethoden worden geaccepteerd?
  • Connectoren en capaciteit: Hoeveel oplaadpunten en welke soorten connectoren zijn er beschikbaar?

Waarom is dit belangrijk?

Met deze ontwikkeling zet Spanje een stap vooruit in de ondersteuning van elektrische mobiliteit.  Het onderstreept de inzet van het land voor duurzame mobiliteit en maakt elektrisch rijden toegankelijker en handiger. Of je nu een local bent of een bezoeker, de beschikbaarheid van deze informatie maakt het eenvoudiger dan ooit om je elektrische auto op te laden en bij te dragen aan een groenere toekomst. Benieuwd waar je jouw elektrische auto kunt opladen in Spanje? Check het Nationaal Toegangspunt voor realtime updates!

Lees ook: Waar vind je laadpunten voor je elektrische auto in Spanje?

Dit vind je misschien ook leuk