Eerste baby ter wereld die is gedragen door twee vrouwen geboren in Spanje

door admin
Eerste baby ter wereld die is gedragen door twee vrouwen geboren in Spanje

De trotse moeders, Azahara en Estefanía, hebben gebruik gemaakt van een geavanceerde reproductietechniek genaamd INVOcell, beschikbaar in het privéziekenhuis Juaneda Miramar in Palma. De INVOcell-techniek fungeert als een kleine incubator die, in tegenstelling tot conventionele laboratoriumincubatoren, onder de baarmoederhals van een van de twee vrouwen wordt geplaatst. Dit zorgt ervoor dat de ontwikkeling van de embryo in de beginfase binnen het lichaam plaatsvindt, in plaats van in een laboratorium. Na deze initiële fase wordt het embryo overgeplaatst naar de baarmoeder van de andere vrouw. Daardoor leveren beide moeders een fysieke bijdrage aan de zwangerschap.

Lees ook: Een van de eerste transmannen in Spanje bevallen van eerste kind

De kosten van een droom

Het INVOcell-proces wordt geschat op ongeveer 6.000 euro. Het is vergelijkbaar met in-vitrofertilisatie (IVF), maar biedt een unieke emotionele waarde omdat beide vrouwen deel uitmaken van het zwangerschapsproces. Het succes van dit proces, uitgevoerd door het team van Juaneda Fertility, maakt het ziekenhuis de eerste in Europa dat deze bijzondere vorm van geassisteerde voortplanting heeft gerealiseerd.

Spanje als voorloper in reproductieve geneeskunde

De zwangerschap die in maart 2023 begon, is negen maanden later goed afgerond. De emotionele waarde van dit proces wordt benadrukt door het feit dat beide vrouwen de zwangerschap van het embryo hebben gedeeld. Het proces is geleid door Felipe Gallego, directeur van het laboratorium, en de gynaecologen Gustavo Carti en Miriam Mateos. Met deze historische geboorte in Spanje zet het land zichzelf op de kaart als een voorloper in de reproductieve geneeskunde en onderstreept het de vooruitgang die is geboekt op het gebied van gelijkheid en inclusiviteit in gezinsplanning.

Lees ook: Controversiële IVF bezorgt 62-jarige Spaanse vrouw haar derde kind

Dit vind je misschien ook leuk