Eerste grote bosbrand van 2023 slaat over van Frankrijk naar Spanje

door admin
Eerste grote bosbrand van 2023 slaat over van Frankrijk naar Spanje

De brand ontstond in het zuiden van Frankrijk, in een droog gebied tussen Cerbère en Banyuls-sur-Mer, waar een gebied van ongeveer 950 hectare is verwoest door de vlammen. Zondag werden uit voorzorg zo’n driehonderd mensen geëvacueerd in Frankrijk.

Vlammen slaan over van Frans naar Spaans grondgebied

De vlammen bereikten zondag tegen het einde van de middag de grens van Frankrijk met Spanje en sloegen zo over naar Spaans grondgebied. Ongeveer vijfhonderd brandweerlieden probeerden het vuur onder controle te krijgen en hadden daarbij hulp van zes blusvliegtuigen. De sterke wind hielp niet om het vuur snel onder controle te krijgen. Zondagmiddag heeft de Spaanse burgermeester enkele inwoners van het bergdorpje uit voorzorg geëvacueerd vanwege de aanhoudende rook in het gebied.

Het vuur drong via het grensstadje Portbou (Girona) Spanje binnen. Op zondag en in de nacht van zondag op maandag hebben de vlammen ook in Spanje zo’n 100 hectare aan grond in de Albera Massif in Portbou verwoest. Het grote voordeel is dat er in dit gebied veel ravijnen en stuwmeren zijn waardoor de brandweer maandagochtendvroeg kon melden dat ze het vuur onder controle hadden.

Brand nog altijd actief en enkele wegen en spoorlijn afgesloten

Hoewel de brand onder controle is, is het diverse brandweereenheden nog niet gelukt om de vlammenzee volledig te doven. De aanhoudende harde windvlagen maken het moeilijk om de vuurzee in zijn geheel te blussen.

De brand is momenteel nog steeds actief en de N-260 door Portbou op Spaans grondgebied en de D-914 aan de Franse kant, tussen Cervera en Banyuls, zijn nog altijd gesloten voor verkeer. De Catalaanse spoorwegdienst meldt ook dat de R11-lijn niet verdergaat dan Portbou vanwege de vlammen die in zuidelijke richting behoorlijk dicht bij het spoor komen.

Catalaanse brandweer ook brand Lleida onder controle

Naast de brand in Portbou heeft de Catalaanse brandweer een andere brand, tussen Lleida en Zaragoza, op maandagochtend ook onder controle gekregen. Inmiddels is daar 458 hectare aan grond verwoest, voornamelijk bos en landbouwgrond. Deze brand ontstond op zaterdag.

Dit vind je misschien ook leuk