Einde vulkaanuitbarsting op La Palma nog niet in zicht

door admin
Einde vulkaanuitbarsting op La Palma nog niet in zicht

De lavastromen nemen in hoogte toe. Een van de lavastromen, nummer zeven, bevindt zich op 86 meter van de zee, terwijl een andere, nummer drie, schade aan gebouwen – die eerder gespaard leken gebleven – in het gebied van Las Manchas heeft veroorzaakt. 

911 hectare

Als de lava de oceaan bereikt, kan dit weer tot gevaarlijke chemische explosies leiden. Intussen is de luchtkwaliteit vanwege het hoge gehalte zwaveldioxide zorgwekkend te noemen, vooral in de gemeenten die het dichtst bij de uitgebarsten vulkaan liggen. De Spaanse radio- en tv-zender RTVE meldt dat de lava al 911 hectare van het eiland heeft aangetast en dat 2.183 gebouwen zijn verwoest. De gegevens zijn afkomstig van het  Europese Copernicus-programma. Meer dan 7.000 mensen zijn uit voorzorg geëvacueerd.

Het Spaans Nationaal Geologisch Instituut IGN spreekt over een hoogtestijging van 10 cm in de omgeving van de vulkaan. De hoge uitstoot van zwaveldioxide (16.350 ton volgens de laatste meting) wijst erop dat het einde nog niet in zicht is. Wetenschappers volgen de voortgang van lavastromen naar het westen.   

Dagelijks tientallen aardbevingen 

Het eiland telt nog steeds tientallen aardbevingen per dag; de laatste met een kracht van meer dan 4 werd woensdag geregistreerd met het epicentrum in Villa de Mazo. De grootste aardbeving sinds het begin van deze vulkaancrisis, met een kracht van 4,9 en een intensiteit van IV (op een maximum van XII), die op grote schaal over heel La Palma werd gevoeld, vond afgelopen weekend plaats.

Wintertijd

De Canarische luchtvaartmaatschappij Binter liet woensdag laat weten dat zij vanaf zondag, na de ingang van de wintertijd, de vluchten naar La Palma vanaf 18.30 uur staakt omdat het dan donker is en goed zicht niet gegarandeerd is door de aspluim van de vulkaan.

Kerstloterij

Minder dan twee maanden te gaan voor de trekking van de kerstloterij en de 19921, de datum waarop de uitbarsting begon, is op La Palma uitverkocht. 

Dit vind je misschien ook leuk