Eindelijk flinke regens verwacht in gortdroog Spanje

door admin
Eindelijk flinke regens verwacht in gortdroog Spanje

Op vrijdag passeert een eerste front vanuit het westen. Hieruit valt vervolgens verspreid over vrijwel het hele Iberische Schiereiland regen. Meteorologen verwachten tussen 50 en 100 liter per vierkante meter in het westen, midden en zuiden van Spanje en zelfs meer in het Middellandse Zeegebied en de Pyreneeën.

‘Krachtige en aanhoudende regens’

De buien gaan gepaard met flinke storm vanaf de tweede helft van zondag op een nog nader te bepalen punt in het westen van het land. Dan ligt ook de nadruk van de regenbuien in het zuidwesten van het land. “In sommige gebieden in het zuiden en oosten van het schiereiland kunnen de regens krachtig en aanhoudend zijn”, waarschuwt Rubén del Campo, woordvoerder van het Staats Meteorologisch Agentschap (Aemet).

Tussen 100 en 150 milimeter

In de bergen en de gebieden met de meeste neerslag verwacht hij tussen 100 en 150 milimeter per vierkante meter. De meest hevige regens verwacht Del Campo in het westen van Galicië, het zuiden van Castilla y León, Extremadura, het westen van Andalusië en het noorden van Aragón.

Sneeuw

De sneeuwgrens zal op 1.100/1.300 meter liggen. Omdat het bewolkt is dalen bovendien de maximumtemperaturen. In zo’n mate dat het vrijdagmiddag vijf tot zes graden kouder zal zijn dan donderdag. De minimumtemperaturen blijven daarentegen hoger, vooral in het zuiden. Vorst is voorbehouden aan bergachtige gebieden. 

De eerste dagen blijven de Canarische Eilanden gevrijwaard van de buien tot de kans op regen vanaf maandag ook daar groot is.

Lagedrukgebieden

Het eerste front, dat vrijdag passeert, brengt op de meeste plaatsen niet meer dan tussen 5 en 15 millimeter regen. In de Ebrovallei bij Zaragoza en ook in het zuidoosten van Spanje, onder meer in de omgeving van Murcia, Almeria en Cartagena is het waarschijnlijk minder.

Het tweede front, dat zondag vanuit het noordwesten Portugal en Spanje binnentrekt, bereikt het oosten en zuidoosten van Spanje waarschijnlijk helemaal niet. Het trekt vanaf zondagavond over het zuidwesten van Spanje naar het noorden. In het westen van Andalusië en in Extremadura kan het dan voor de eerste keer flink gaan regenen.

Hierna trekt het lagedrukgebied verder over Castilië en Leon naar het noorden van Portugal en Spanje. Vervolgens verlegt het zijn koers weer naar het zuiden om dinsdag ten westen van Marokko aan te komen. 

Al die tijd trekken rond de kern van het systeem steeds weer nieuwe neerslaggebieden de zuidelijke helft van Spanje binnen. Af en toe zitten daar actieve buienclusters tussen die regionaal flink wat regen kunnen achterlaten.

Hardnekkige hogedrukgebieden

Het zuidwesten van Europa hadden al een tijd te maken met opeenvolgende hogedrukgebieden. Die nestelden zich zo degelijk boven Spanje dat lagedrukgebieden er geen kans hadden. Normaal gesproken regent het veel meer tijdens de eerste maanden van het jaar.

Talloze stuwmeren in Spanje bevinden zich dan ook ver onder hun gemiddelde niveaus voor de tijd van het jaar. In deze wintermaanden viel gemiddeld in het hele land slechts 21 procent van de gebruikelijke hoeveelheid regen.

Ongekende droogte

De gemiddelde hoeveelheid aan waterreserves in alle stuwmeren ligt met 24.619 hm3 op slechts 43.86% van de capaciteit volgens embalses.net. Vorig jaar om deze tijd was dat nog 64%. Een veel normaler percentage medio maart. Alleen in Baskenland en Navarra staan er wat dit betreft goed voor met respectievelijk bijna 83 en 82% van hun capaciteit. Sinds 1995 is het in Spanje niet meer zo droog geweest

De regio Murcia in het zuidwesten van Spanje staat er met 21,6% het slechtst voor. Daarna volgen Andalusië, Castilla-La Mancha en Extremadura met respectievelijk 31%, 37,3 en 37,8% van hun capaciteit. Hier moet het nog veel regenen om een problematische zomer te voorkomen.  

Al is elke regen welkom voor het kurkdroge land en alle gewassen, de eerste regen zal niet in de stuwmeren terechtkomen. De bodem is overal zo droog dat het even duurt voordat deze nat genoeg is en het regenwater ook via rivieren en andere afwateringskanalen de stuwmeren bereikt. Houdt de regen langer aan, dan hebben de waterreservoirs er wel baat bij.

Dit vind je misschien ook leuk