En de beste tortilla van Spanje is…?

door admin
En de beste tortilla van Spanje is...?

Als er iets bij de basisgerechten van Spanje hoort, is dat wel de tortilla, de Spaanse aardappelomelet. Een ideale tapa voor de snelle trek, bereid met aardappel, ei, olijfolie en - al naar gelang de voorkeur van de kok - ook ui.

De ui als ingrediënt verdeelt volgens velen zelfs het land in tweeën. Voor de ene helft is het verwerken van ui in een tortilla not done en voor de andere helft is een tortilla zonder ui eigenlijk geen tortilla. Ook bestaat er controverse over het kookpunt. Geven mensen de voorkeur aan een meer vloeibare structuur van binnen of moet de tortilla helemaal gaar zijn?

Vanwege dit soort discussiepunten worden regelmatig wedstrijden georganiseerd om te achterhalen welk restaurant de beste tortilla  bereid. Zo ook tijdens de culinaire feria in Alicante, de ‘Alicante Gastronómica‘. Op zondag werd daar de beste tortilla van Spanje gekozen. 

Elf chef-koks, geselecteerd uit de grootste specialisten uit het hele land op het gebied van het bereiden van de tortilla werden aan het werk gezet om te demonstreren waarom hun versie van de ‘tortilla Española’ goud zou moeten winnen. Elke deelnemer maakte een stuk tortilla van 6 tot 8 porties. Deze werden niet alleen door de jury geproefd, maar ook aangeboden aan het publiek. 

Bekijk ook: Welke Spaanse supermarkt verkoopt de beste tortilla van eigen merk?

De kandidaten moesten hun tortilla maken voor een jury met veel verstand van zaken en op hoog niveau. Het voorzitterschap was in handen van Rafael García Santos en hij gaf leiding aan een team van juryleden met verschillende Michelinsterren. Hieronder Quique Dacosta, Carme Ruscalla, Kiko Moya, Fran Martínez José Gómez ‘Joselito’, Pepa Fernández, culinair recensent van RNE en Jacob Torreblanca van Pastelería Torreblanca’.

Twee winnaars

Vanwege het “spectaculaire niveau” van de tortilla’s was de voltallige jury het erover eens dat deze editie de moeilijkste was van allemaal. Dat kwam tot uiting in het feit dat vier juryleden voor een tortilla kozen en de vier andere voor een andere tortilla. Dit gelijkspel motiveerde de jury om voor een keer twee tortilla’s te onderscheiden. Zodoende gingen de hoofdprijzen van de XV editie van de Spaanse aardappelomeletwedstrijd naar chef-kok Carlos Olabuenaga uit Logroño van restaurant Tizona en Alberto Alberto García Ponte en Ana María Suárez van Mesón O Pote uit Betanzos (A Coruña).

Andere deelnemers

De deelnemers waren Alberto García Ponte en Ana María Suárez, uit Mesón O Pote (Betanzos, A Coruña); Pedro José Román, van Restaurante Cañadío (Santander); Pepa Miranda, van Casa Miranda Restaurant (Betanzos, A Coruña); Ángel en Ramón Marugal, uit Tortillería La Concordia (Logroño); Isabel Gesto en Ramón Rodríguez, van Restaurante O Cabo (A Coruña); Carmen Carro en Santi Pedraza, uit Taberna Pedraza (Madrid); Paz Corral, van Cafetaria Pizcueta 14 (Valencia); Ana Uli en Humberto Segura, van Antonio Bar (San Sebastián); Carlos Quintana, van Cafetaria Emar (Vitoria-Gasteiz); Javier Cadario en Antonio Reyes, van Cucú Food Experience (Murcia) en Carlos Olabuenaga, van Restaurante Tizona (Logroño).

Bekijk ook: De grootste tortilla ooit in Spanje telt 3.700 eieren

Dit vind je misschien ook leuk