Enorme reliëfkaart van Spanje op kleuterschoolplein krijgt opknapbeurt

door admin
Enorme reliëfkaart van Spanje op kleuterschoolplein krijgt opknapbeurt

Op het plein van een kleuterschool in Málaga is een enorme en opvallende kaart van Spanje te bewonderen die al in 1920 is gemaakt. Omdat het een reliëfkaart is van het land, vormt het een heuse blikvanger.

In december zal deze kaart, waar veel passanten toch even voor stil blijven staan, na een grondige restauratie weer in oude glorie te bewonderen zijn. De reliëfkaart van 24 bij 18 meter heeft in de loop van zijn honderdjarige bestaan verschillende renovaties ondergaan. De laatste ingreep werd in 1998 gedaan. Toch was het nu hoog tijd voor een nieuwe opfrisbeurt.

Het gemeentebestuur van Málaga heeft in mei het restauratieproject toegewezen aan Quibla Restaura voor een bedrag van 36.153 euro, met de verwachting dat de werkzaamheden in december afgerond zullen zijn.

Nieuwe leermethode van weleer

De reliëfkaart van het Iberisch Schiereiland, de Canarische Eilanden, Balearen en het voormalige Spaanse protectoraat Marokko dateert uit 1920 en was een initiatief van generaal Enrique Cano, de militaire gouverneur en burgemeester van die tijd. Het doel was de schoolkinderen van die tijd op een nieuwe manier de bergen, rivieren en zeeën te laten leren.

Rivieren gevuld met water

Volgens het gemeentebestuur zal de huidige ingreep de oorspronkelijke uitstraling van het met stucwerk gemaakte reliëf respecteren, terwijl ook de binnenmechanismen van loodgieterij en elektriciteit worden gemoderniseerd om lekkages en waterverlies zoveel mogelijk te voorkomen. De kaart, tevens erfgoed van de gemeente Málaga, bevat namelijk een uniek systeem van kranen en kanalen die de rivieren van het Iberisch Schiereiland levensecht maken. Iets waar alle kinderen erg enthousiast van worden. Daarom wordt ook een waterrecyclingsysteem aangebracht. 

De school ligt aan de Paseo Martiricos niet al te ver van het historische centrum van Málaga, mocht je deze willen bezoeken. Deze ligt aan de westzijde van de rivier de Guadalmina net ten noorden van de Armiñán brug.

Dit vind je misschien ook leuk