EU eist meer transparantie van Spanje omtrent Pegasus schandaal

door admin
EU eist meer transparantie van Spanje omtrent Pegasus schandaal

De commissie, die het illegale gebruik van spyware in EU-landen onderzoekt, heeft beschuldigingen onderzocht met betrekking tot de Pegasus-software, die smartphones in spionageapparaten kan veranderen.

Tijdens een tweedaagse onderzoeksmissie naar Madrid drong de partijoverschrijdende Europese delegatie er bij de Spaanse autoriteiten op aan om samen te werken met de rechtbanken en maximale transparantie te bieden in deze zaken. France24 schrijft dat de voorzitter van de commissie, Jeroen Lenaers, een Nederlands Europarlementslid, benadrukte dat slachtoffers van spyware meer informatie en transparantie verdienden.

De delegatie van tien Europarlementariërs uit zes landen heeft eerder Israël, Polen, Griekenland, Cyprus en Hongarije bezocht om de door Israël gemaakte software te onderzoeken. De spyware kan de berichten van een telefoon kan lezen, de locatie kan volgen en in het geheim de camera en microfoon kan aanzetten.

Vorig jaar beschuldigde de regionale regering van Catalonië de Spaanse inlichtingendiensten ervan Pegasus-software te gebruiken om de mobiele telefoons van tientallen separatistische politici te hacken. De beschuldigingen kwamen naar voren op basis van de resultaten van een rapport van de Canadese cyberbeveiligingswaakhond, Citizen Lab. Het rapport was in april gepubliceerd en concludeerde dat de telefoons van ten minste 65 Catalaanse separatisten waren afgeluisterd na het mislukte onafhankelijkheidsreferendum van 2017.

Bekijk ook: Lijst afgeluisterde en gehackte politici steeds langer in Spanje

Dit vind je misschien ook leuk