Ex-voetballer FC Barcelona Dani Alves krijgt 4,5 jaar celstraf voor verkrachting

door admin
Verkrachting, Dani Alves

Dani Alves is veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar en zes maanden. De 40-jarige Braziliaanse voetballer is door de hoogste rechtbank van Catalonië schuldig bevonden aan verkrachting van een 23-jarige vrouw. Dit gebeurde in december 2022 op het toilet van een nachtclub in Barcelona.

Alves werd in januari vorig jaar gearresteerd en zat sindsdien vast. Direct na zijn aanhouding ontbond zijn Mexicaanse club Pumas UNAM zijn contract. Alves speelde tussen 2008 en 2022 twee periodes voor FC Barcelona en won in die jaren drie keer de Champions League. Verder speelde hij voor Juventus en Paris Saint-Germain. Met Brazilië deed hij mee aan drie WK’s. Wereldkampioen werd hij echter nooit.

Dani Alves is op 20 januari 2023 de gevangenis ingegaan, dus hij zit al iets meer dan een jaar in de gevangenis Can Brians 2. De voetballer, heeft samen met zijn advocaat, Inés Guardiola, de aanklager, Elisabet Jiménez, en de aanklager, Ester García, donderdag kennisgenomen van het vonnis. Het proces eindigde op 7 februari, na drie lange zittingen. Nu, 15 dagen later, is het vonnis bekendgemaakt.

Bewijs voor verkrachting

De rechtbank stelt dat er, naast de getuigenis van de aanklager, voldoende bewijs is om de verkrachting als bewezen te beschouwen. De Braziliaan blijft vijf jaar na zijn vrijlating nog onder toezicht staan. Ook heeft hij voor 9,5 jaar een contactverbod met het slachtoffer opgelegd gekregen. Daarnaast moet hij het slachtoffer een schadevergoeding betalen van 150.000 euro. Tegen Alves was negen jaar cel geëist.

Dani Alves riskeerde een maximumstraf van twaalf jaar

De Braziliaan riskeerde een maximumstraf van twaalf jaar op grond van artikel 179 van het Wetboek van Strafrecht. Volgens de wettekst is de straf vier tot twaalf jaar als er sprake is van verkrachting met penetratie. Alves heeft geprofiteerd van de eerste hervorming van het Wetboek van Strafrecht, toen de wet ‘Sólo sí es sí’ van kracht werd.

Verkrachting in de nacht van 30 op 31 december 2022

De gebeurtenissen vonden plaats in een privé-kamer van de nachtclub Sutton, in Barcelona, in de nacht van 30 op 31 december 2022. De voetballer heeft zijn aanvankelijke verhaal veranderd en heeft altijd volgehouden dat de relatie met instemming was. Het slachtoffer van haar kant bleef bij haar verklaring.

Mogelijkheid om in beroep te gaan

De uitspraak hoeft geen einde te betekenen voor de zaak Dani Alves. Na de beslissing van het Hooggerechtshof van Barcelona kan de verdediging van de Braziliaanse voetballer nog in beroep gaan bij het Hooggerechtshof van Catalonië. Vervolgens ook nog bij het Hooggerechtshof. Voorlopige vrijlating werd tot nu toe systematisch geweigerd door de rechtbank vanwege een hoog vluchtrisico van de speler.

Proces wereldwijd gevolgd

De rechtsgang van Dani Alves wordt door de media over de hele wereld op de voet gevolgd. Meer dan 270 journalisten  konden  het proces bekijken en beluisteren via een gesloten televisiecircuit. De aandacht voor de Braziliaan en de reacties van zijn familie waren opmerkelijk.

Dit vind je misschien ook leuk