Extreem risico wegens hitte op woensdag voor deze delen van Spanje

door admin
Extreem risico wegens hitte op woensdag voor deze delen van Spanje

Het hoogste waarschuwingsniveau voor risico's in verband met het weer gelden vandaag voor gebieden in Noord-, Midden- en Zuid-Spanje. Meteorologen verwachten dat woensdag de heetste dag wordt van deze hittegolf en misschien wel van de hele zomer.

Het goede nieuws voor wie vakantie viert aan de Middelandse Zeekust van Spanje is dat het daar beter te doen is qua hitte. Alleen voor een klein stukje kust in de regio Murcia geldt code geel (risico) wegens hitte. Rode waarschuwingen voor hoge temperaturen gelden voor zones in het binnenland van Andalusië, Castilla La Mancha en Castilla y León, Madrid en Baskenland.

In Andalusië, Castilië en León, Castilla-La Mancha, Madrid en Baskenland kan het vandaag tot 44 graden worden. Code rood geldt in het rivierdal van de Genil in de provincie Granada, in de Sierra Morena in Córdoba en Jaén en ook in de Guadalquivir-vallei in Jaén. Dezelfde waarschuwing geldt voor het binnenland van de provincie Cuenca en het grootstedelijk gebied van Madrid en het zuidelijke deel van deze regio. Ook in het noorden van de provincie Burgos kunnen volgens het Spaanse weeragentschap Aemet maximumtemperaturen van 42 graden worden geregistreerd.

De rest van Spanje, behalve de eilanden en de gebieden dicht bij de kusten, wordt ook gewaarschuwd voor hitte met code oranje (belangrijk risico) en code geel (risico). 

Het is de verwachting van meteorologen dat woensdag het hoogtepunt vormt van de derde hittegolf die Spanje doormaakt. Deze zal naar verwachting tot vrijdag duren. Vanaf donderdag beginnen de temperaturen in sommige gebieden weer te dalen. 

Droge stormen

Aemet heeft ook gewaarschuwd voor droge stormen op woensdagmiddag, wanneer de hoogste temperaturen worden bereikt. Die kunnen plaats hebben in uitgestrekte delen van het binnenland van het schiereiland, met sterke windstoten en plotselingen temperatuurdalingen. Daarom zijn er stormwaarschuwingen voor districten in Andalusië, Aragon, Castilië en León, Castilla-La Mancha, Murcia, Navarra, Baskenland en La Rioja.

Dit vind je misschien ook leuk