Extreme droogte in Catalonië: regenval niveaus dalen tot woestijnachtige waarden

door admin
Extreme droogte in Catalonië: regenval niveaus dalen tot woestijnachtige waarden

In meer dan de zuidelijke helft van Catalonië, delen van de noordoostelijke kust en voorland, en de verre uitlopers van de Pyreneeën, 45% van het totale landoppervlak, is de 400 mm neerslag in de laatste twaalf maanden niet bereikt.

Daarnaast wijst het verslag over het afgelopen regenjaar op een nog ernstiger gegeven: het aantal stations beheerd door de SMC die waarden onder de 250 mm hebben geregistreerd, kenmerkend voor een woestijnklimaat, is zeer talrijk. Een millimeter water per vierkante meter verzameld door een regenmeter is gelijk aan een liter, dus op veel plaatsen in Catalonië heeft het in twaalf maanden niet eens 250 liter geregend. Dat wil zeggen, in een heel jaar zou zelfs een typisch metalen vat van iets minder dan een meter hoog niet gevuld kunnen worden.

Chronische droogte niet alleen veroorzaakt door de hitte

De droogte wordt chronisch in Spanje, maar niet alleen door de hitte. “Er zijn gebieden die meer dan de helft van het water verliezen voordat het wordt geconsumeerd.” Kustgemeenten ten zuiden van Barcelona, zoals Sitges, hebben dit laatste regenjaar slechts 143,2 liter opgevangen, een volledig ongekend feit volgens de Catalaanse Weerdienst.

De kustplaatsen van Tarragona zijn ook bijzonder getroffen, zoals Cunit met 175,5 liter; Calafell, 192,7 liter in twaalf maanden, of Vendrell, met 206,8 liter.

Buiten het hooggebergte, waar in de westelijke Pyreneeën tussen 1000 en 1500 liter is opgevangen, waren de hoogste waarden ook schaars en bereikten ze nauwelijks 850 liter, zoals in de Cerdanya, waar slechts 849,5 liter viel in de laatste 12 maanden.

Ongekende niveaus

Het neerslagtekort is algemeen in Catalonië en bovendien zijn er in veel gevallen geen eerdere registraties van zo weinig regenval. Bijna de helft van het oppervlak van Catalonië vertoonde neerslag die waarden tussen de 70% en 90% van het klimatologische gemiddelde 1991-2020 vertegenwoordigt. Het gebied beslaat een groot deel van het binnenland en de Pyreneeën, evenals sommige voor- en kustgebieden.

Slechts 5% van het totale Catalaanse grondgebied zit binnen de gebruikelijke historische gemiddelden wat betreft het niveau van de gevallen neerslag. Dat betreft met name geïsoleerde kleine gebieden in het noordwesten van de regio. 

Zwaarst getroffen door droogte

Garraf, Penedès, Baix Llobregat en Barcelonès zijn de regio’s die het zwaarst zijn getroffen door de droogte. Hier heeft de regenhoeveelheid zelfs geen 40% van het referentieniveau voor het jaar gehaald. 

Het afgelopen regenjaar wordt daarom beschouwd als het droogste in de hele geschiedenis van waarnemingen zoals die van het Fabra Observatorium in Barcelona. Dit registreerde 319,2 liter. Daarmee is het het droogste in zijn 110 jaar van waarnemingen.

Over het algemeen geeft het rapport aan dat in een groot deel van Catalonië dit regenjaar van september 2022 tot augustus 2023 behoort tot de 5 droogste jaren van de afgelopen twintig jaar.

Lees ook: Drie Catalaanse stuwmeren te droog voor blusvliegtuigen

Dit vind je misschien ook leuk