Voor een invesrtering van 9 miljoen euro wordt op een terrein van ruim 4.000 hectare, beschikbaar gesteld door de Catalaanse overheid, een culinair laboratorium en restaurant gebouwd. Het gebouw zal er volgens de plannen die werden gepresenteerd gaan uitzien als een grot, grotendeels onder de grond liggen en volledig duurzaam zijn. Het wordt ontworpen door architect Enric Ruiz-Geli.
Acht maanden per jaar werken 30 koks (‘alleen de beste ter wereld’) en andere culinaire experts aan nieuwe ideeën en technieken op het gebied van koken in het laboratorium dat als naam El Bulli DNA krijgt. Één maand per jaar kunnen ook gasten terecht om de resultaten van alle experimenten te proeven. Vijftig procent van de beschikbare plaatsen zullen middels een loting worden verdeeld.
Daarbij zal het nieuwe gebouw ook een expositieruimte krijgen, ‘geen museum’, waar Adrià en zijn partners de oorsprong van ons voedsel en hoe we ermee koken van de tijd van de Neanderthalers tot het heden willen laten zien.
Concept voor de toekomst
Volgens Adrià heeft hij een concept voor de toekomst ontwikkeld met elBulli1846, een concept dat ‘100, 200 tot 300 jaar kan duren’. Vele aanbiedingen van investeerders die het project voor zich zagen op plekken in Qatar of Singapore heeft hij nee moeten verkopen, want, zo zegt de chef die ooit goed was voor drie Michelinsterren: ‘El Bulli hoort in Cap de Creus, Roses en l’Empordà’.
Het nieuwe terrein dat beschikbaar is gesteld voor de plannen van Adrià en de zijnen ligt in het natuurpark Cap de Creus. Milieuactivisten hebben al geprotesteerd tegen de locatie. De Catalaanse overheid ziet Adrià’s project als iets voor ‘algemeen belang’, dus heeft wat vergunningen betreft de weg voor de bouw vrijgemaakt.
El Bulli
Feràn Adrià opende El Bulli in 1964 in het plaatsje Roses en wist tientallen jaren later de ene na de andere Michelinster binnen te slepen voor zijn innovatieve kookkunsten waarmee El Bulli tot de beste restaurants ter wereld werd gerekend. In 2010 sloot hij het restaurant waar je voor een plekje een jaar van tevoren diende te reserveren.