Forse weersverandering in Spanje volgens weerdienst Aemet

door admin
regenval, regen

Na een periode van relatieve rust en lenteachtige dagen, staat Spanje aan de vooravond van een flinke weersverandering. De Spaanse meteorologische dienst AEMET waarschuwt voor de terugkeer van de winter vanaf donderdag

De weersomslag brengt regen, sneeuw, ruwe zee, intense wind en een aanzienlijke daling van de temperatuur met zich mee.

Terugkeer van de winter

Hoewel het niet om een zogenoemde ‘ola de frío’ (koudegolf) zal gaan, is de verwachte temperatuurdaling opvallend omdat we inmiddels zo gewend zijn geraakt aan de relatieve warmte. De afgelopen dagen lagen de temperaturen opnieuw uitzonderlijk hoog voor deze tijd van het jaar. Dat was het gevolg van een blokkerend hogedrukgebied dat de depressies en fronten op afstand hield. Nu zullen de veranderingen echter worden ingeluid door de polaire straalstroom.

Polaire straalstroom

De polaire straalstroom, een krachtige luchtstroom die warmte en kou over de planeet verdeelt, gaat intensiveren. In breedtegraad daalt de straalstroom en vervolgens vormt dezes een grote lus die het Iberisch schiereiland van noord naar zuid zal doorkruisen. Daardoor krijgt Spanje te maken met een intense storm, aangedreven door sterke noordenwinden. Een Atlantische depressie brengt overal in het noorden en op de Balearen regen. Het zuiden van het schiereiland zal mogelijk minder neerslag ontvangen.

Geen koudegolf, maar toch koud

De verwachting is niet dat er een koudegolf aankomt, maar “normale of iets koudere temperaturen dan gebruikelijk”. Volgens Roberto Granda, een vooraanstaand expert op het gebied van temperaturen in Spanje, voelt deze “normaliteit” koud aan na een winter die tot nu toe te warm is geweest.

Sneeuw

Goed nieuws gezien het tot nu toe ‘karige’ sneeuwseizoen is dat het weer zal gaan sneeuwen in de hoger gelegen gebieden. Interessanter is dat de polaire straalstroom door het hogedrukgebied te verplaatsen het voor andere stormen gemakkelijker maakt om het schiereiland te bereiken. Als de modellen kloppen, zou tegen het einde van de week de storm Louis kunnen ontstaan. Die kan zich ontwikkelen in een impactvolle depressie met gevolgen voor Spanje.

Deze weersverandering markeert een abrupt einde aan de lenteachtige condities in Spanje van de afgelopen dagen. Het herinnert eraan dat de winter nog niet voorbij is.

Lees ook: Warmste januari ooit verhoogt luchtvervuiling in Alicante

Dit vind je misschien ook leuk