Al genieten grote delen van het land zaterdag en zondag even van droog weer met zelfs zon, toch krijgt Spanje geen rust van het onstabiele weer met veel regen, sneeuw en storm. Na stormen Jana en Konrad staat nu storm Laurence op het punt om de volgende lading regen over het land uit te storten. Vanaf zondagavond worden de eerste effecten merkbaar en houdt het natte weer tot ten minste dinsdag aan. En daar blijft het waarschijnlijk niet bij.
Volgens meteorologen van eltiempo.es zal storm Laurence in de nacht van zondag op maandag vanuit het zuidwesten van Spanje binnentrekken. Het systeem, dat net door Portugal is benoemd, brengt een actief regenfront met zich mee dat zich maandag over grote delen van de zuidelijke helft van het Iberisch Schiereiland zal verspreiden. In de loop van dinsdag wordt regen op meer plekken in Spanje verwacht.
Zuiden en oosten krijgen de volle laag
Hoewel de exacte neerslaghoeveelheden nog onzeker zijn, wijzen voorspellingen erop dat vooral het westen van Andalusië en Extremadura de meeste regen te verduren krijgen. In bergachtige gebieden, zoals het westen van het Sistema Central en de Andalusische bergketens, kunnen de regenhoeveelheden flink oplopen. Het zuiden van Catalonië, Castellón en delen van de Balearen kunnen eveneens tussen de 50 en 80 millimeter neerslag verwachten. In het smalle kustgebied rond de Straat van Gibraltar kan dat zelfs oplopen tot meer dan 100 millimeter.
Heel nat in Andalusië
Hiermee houdt voor Andalusië in elk geval de natte periode aan. Volgens gegevens van AEMET is er tussen 5 en 11 maart meer dan 100 liter per vierkante meter gevallen in grote delen van de provincies Cádiz, Huelva, Málaga en de kustgebieden van Granada en Almería, evenals in de vallei van de Guadalquivir. In sommige gebieden, zoals de grensstreek tussen Málaga en Cádiz, de Sierra de Grazalema en de Sierra de las Nieves, liep de neerslag zelfs op tot meer dan 200 liter per vierkante meter.
Maandag belooft een bijzonder natte dag te worden in Andalusië, met neerslaghoeveelheden van meer dan 10 liter per vierkante meter in vrijwel de hele regio, met uitzondering van Almería. In Cádiz, het westen van Málaga, Sevilla en aangrenzende gebieden van Huelva en Córdoba kunnen de hoeveelheden oplopen tot 30 à 40 liter per vierkante meter. De grootste neerslaghoeveelheden worden verwacht in de Sierra de Grazalema, de Sierra de las Nieves en ten noorden van Sevilla, waar meer dan 50 liter per vierkante meter kan vallen.
Meer regen in het verschiet?
De meteorologische vooruitzichten beloven weinig droogte. Storm Laurence is mogelijk slechts de eerste in een nieuwe reeks stormen die de rest van maart Spanje zullen blijven teisteren. Woensdag of donderdag wordt al een nieuw groot lagedrukgebied verwacht, dat opnieuw vanaf de Atlantische Oceaan richting het Iberisch Schiereiland zal trekken. Ook de Canarische Eilanden moeten rekening houden met regenbuien.
Regio’s met een natte en droge week
Terwijl het zuidwesten zich schrap zet voor een flinke plens water, lijken andere regio’s in Spanje minder neerslag te krijgen. Vooral Galicië, het westen van Asturië en het noordwesten van Castilië en León kunnen rekenen op relatief droge dagen. Dat betekent echter niet dat deze gebieden volledig buiten schot blijven, want ook daar kunnen nog geïsoleerde buien vallen.
Hoe staat Spanje er nu voor qua watervoorraad?
De overvloedige regenval van de laatste weken heeft de waterreserves in Spanje een flinke boost gegeven. De totale wateropslag in Spaanse stuwmeren is met bijna 1.600 hectometer gestegen, waardoor de nationale waterreserves nu op 60,9% van hun totale capaciteit zitten. Dit betekent een stijging van drie procentpunten ten opzichte van twee weken geleden en een niveau dat boven het gemiddelde van de afgelopen tien jaar ligt.
Vooral de zuidelijke regio’s hebben geprofiteerd van de neerslag. In de Andalusische Middellandse Zee-bekken is de waterreserve met negen procentpunten gestegen, terwijl de Duero-regio een toename van zes punten zag en Guadalete-Barbate er vijf punten op vooruitging. Ondanks deze verbeteringen blijven de waterreserves in sommige gebieden, zoals de interne stroomgebieden van Catalonië, onder het historische gemiddelde.
Beheer waterbehoefte
Of het nu regent of niet, dat is niet de enige factor die bepaalt hoe vol de stuwmeren zijn. Waarom? Omdat het beheer van de waterbehoefte voor menselijk gebruik minstens zo belangrijk is. Stedelijke watervoorziening – voor huishoudelijk, toeristisch en gemeentelijk gebruik – speelt een grote rol, net als irrigatie voor de landbouw, veeteelt, industrie en andere recreatieve toepassingen, zoals het besproeien van golfbanen.
Bovendien is de opwekking van elektriciteit geen consumptief gebruik van water. Dit betekent dat het water niet verdwijnt tijdens het opwekken van energie, maar meestal verder stroomt naar een volgend reservoir. Daar kan het vervolgens opnieuw worden ingezet voor andere doeleinden, zoals irrigatie of drinkwatervoorziening.
Al staat Spanje er nu beter voor dan in de afgelopen drie droge jaren, de situatie blijft kwetsbaar. De waterbehoefte voor landbouw, industrie en stedelijk gebruik blijft hoog, en meer regen is nodig om de reserves op peil te houden.
Lees ook: Waarom is maart zo regenachtig in Spanje?