Geen open koffers meer tijdens bagagecontroles op Spaanse luchthavens

door admin
Geen open koffers meer tijdens bagagecontroles op Spaanse luchthavens

Dit is te danken aan de implementatie van nieuwe 3D-röntgenscanners die bagage kunnen inspecteren zonder deze te openen. Vanaf 2024 kunnen reizigers tijdens de veiligheidscontroles vloeistoffen en laptops in hun handbagage vervoeren.

Aena, het bedrijf dat Spaanse luchthavens beheert, gaat hiertoe nieuwe apparatuur aanschaffen. Madrid-Barajas en Barcelona-El Prat zullen de eerste luchthavens zijn die het systeem implementeren, gevolgd door Palma de Mallorca en andere luchthavens in het netwerk van Aena.

Beveiligingsmoderniseringstraject

Dit initiatief maakt deel uit van Aena’s uitgebreide beveiligingsmoderniseringsproject. Dit omvat geautomatiseerde lijnen voor het beheer van handbagage, systemen voor inspectie op afstand en biometrische toegangscontroles. De nieuwe scanners maken gebruik van röntgentechnologie die bekend staat als EDSCB (Automatic Cabin Baggage Explosive Detection System). Deze kunnen volumetrische 3D-beelden met hoge resolutie produceren.

Dankzij deze technologie verbetert de nauwkeurigheid van bagage-inspectie en valse alarmen worden hiermee geminimaliseerd. Het vormt ook een aanvulling op de visuele inspectie door de beveiligingsmedewerkers met automatische objectherkenning. Hetgeen resulteert in meer comfort en veiligheid voor de passagiers.

Geen 100 milliliter vloeistofbeperkingen meer

Met de nieuwe techniek wordt het gebruik van trays verminderd en dus tijd bespaard. Ook de maximumbeperking van 100 milliliter vloeistof die sinds 2006 van kracht is, wordt opgeheven. Passagiers mogen middelgrote of grote toiletartikelen, water- of frisdrankflessen en andere vloeibare items meenemen. 

Aanzienlijke verbetering van het passagiersgemak

De nieuwe veiligheidsmaatregelen zullen het passagiersgemak aanzienlijk verbeteren. Bovendien helpen ze luchtvaartmaatschappijen vertragingen als gevolg van langdurige veiligheidscontroles te verminderen.

Scanners getest in VK en VS

De scanners worden al getest op de Londense luchthavens Heathrow, Gatwick en Stansted. De Britse regering heeft aangekondigd haar beveiligingsregels te wijzigen om ze in 2024 operationeel te maken.

De Transportation Security Administration (TSA) in de Verenigde Staten heeft de nieuwe apparaten ook getest op 15 luchthavens, waaronder Los Angeles, Oakland, San Diego en Chicago.

Europa ook voorstander

De Europese Commissie is ook voorstander van versoepeling van de beperkingen die werden opgelegd na de terroristische aanslagen van 11 september 2001 in New York City. De liquid rule werd echter in 2006 ingevoerd na de mislukte aanval van Al Qaeda op zeven vliegtuigen die vertrokken vanaf Heathrow.

Investering van ruim 1 miljard euro

Aena’s uitgebreide beveiligingsplan omvat een investering van € 1,17 miljard in beveiligingsapparatuur en andere maatregelen van 2018 tot 2028. Deze zullen Spaanse luchthavens helpen voorop te blijven lopen op het gebied van technologische vooruitgang en bij het verbeteren van de efficiëntie en het comfort van beveiligingscontroleposten.

Bekijk ook: Op vakantie naar Spanje met de zekerheid dat je koffers ook aankomen?

Dit vind je misschien ook leuk