Gemiddelde hypotheek in Spanje in januari 275 euro per maand duurder

door admin
Gemiddelde hypotheek in Spanje in januari 275 euro per maand duurder

De Euribor is in januari gestegen naar een nieuw maximum sinds 2008. Daarmee wordt de gemiddelde hypotheek in Spanje 275 euro per maand duurder.

De index waarmee de hypotheeklasten worden berekend, stijgt naar een sinds december 2008 niet meer gezien maximum door de stijging van de officiële ECB-rentetarieven. In januari bereikte de Euribor al 3,3%. Dat maakte de gemiddelde hypotheek 275 euro per maand duurder. Gezinnen die de komende weken hun hypotheek gebaseerd op een variabele rente actualiseren, zullen volgens berekeningen van ElDiario.es van ongeveer 534 euro per maand naar 820 euro gaan. Dat is ongeveer 3.000 euro meer op jaarbasis.

Een jaar geleden noteerde de Euribor nog negatief (-0,477%). Maar ook gezinnen die vandaag een hypotheek afsluiten of deze veranderen van variabel naar vast hebben last van deze stijging van de financieringskosten.

Dubbele schade voor gezinnen

De schade is dubbel, want voor deze gezinnen komt die stijging nog bovenop het koopkrachtverlies door inflatie. Die lag in 2022 als geheel rond de 8%. Voor een gemiddeld salaris betekent dat een hap van ongeveer 2.000 euro. Dat is wel afhankelijk van hoe de uitgaven worden verdeeld en rekening houdend met het feit dat de prijzen die het meest zijn gestegen (elektriciteit, brandstof en voeding) basisbehoeften zijn. Hiervan kan het gebruik nauwelijks kan worden verminderd. 

Uit gegevens van de Bank van Spanje blijkt dat de vraag naar hypotheken al onder deze renteverhogingen en inflatie lijdt. Sinds het maximum hypotheekbedrag in juli 2022 werd bereikt, is het langzaam aan het dalen. 

Deze reactie maakt deel uit van de strategie van de Europese Centrale Bank (ECB), die tot doel heeft de inflatie te bestrijden door niet alleen de consumentenuitgaven in te dammen, maar ook de investeringen van bedrijven en de financieringscapaciteit van staten.

Rentes blijven stijgen

Aanstaande donderdag komt de Raad van Bestuur van de ECB bijeen en de officiële ‘prijs’ van geld zal naar verwachting nog eens met 0,5 punt stijgen tot 3%, nadat dit sinds juli van 0% naar 2,5% is gegaan.

De laatste opmerkingen van de bankiers die het belangrijkste besluitvormende orgaan van de ECB vormen, suggereren eenzelfde verhoging in februari en nog een gelijke in maart (een punt meer in totaal), totdat de officiële rentetarieven op 3,5% blijven en daar ongeveer stoppen.

“Inflatie nog steeds te hoog”

Christine Lagarde, president van de ECB, zei in haar toespraak op het World Economic Forum in Davos: “De inflatie is nog steeds te hoog, en het zal nodig zijn om deze te blijven beperken.” Waar zij spreekt over beperken, betekent dat de stijging van de kosten van hypotheken en leningen en dus het vermogen van gezinnen en bedrijven om te consumeren ernstig aantast.

Bekijk ook: Euribor voor het eerst sinds 2008 boven de 3 procent

Dit vind je misschien ook leuk