Georganiseerde misdaad laatste twee jaar toegenomen in Spanje

door admin
Georganiseerde misdaad laatste twee jaar toegenomen in Spanje

De index, die gegevens bevat die zijn verzameld tussen 2021 en 2023 over de 193 lidstaten van de VN, wijst op een stijging van 0,13 punten in Spanje. Hiermee eindigt Spanje met een 5,90. Oekraïne, Italië, Servië en Montenegro komen binnen Europa nog voor Spanje. Ook in Rusland is de georganiseerde misdaad hoger.

De oorzaak van de stijging

Deze stijging op de ranglijst wordt verklaard door de toename van financiële criminaliteit en cybercriminaliteit onder de illegale markten die door de organisatie worden gevolgd. Daarbij gaat het bijvoorbeeld over mensenhandel, handel in namaakgoederen en drugshandel. 

‘Financiële fraude is een belangrijke activiteit geworden van de georganiseerde misdaad in Spanje en online zwendel is ook goed voor een groot deel van alle gerapporteerde misdaden,’ verklaarde Laura Adal, analist bij het Global Initiative against Transnational Organised Crime. 

‘Criminele organisaties maken gebruik van identiteitsdiefstal om grootschalige creditcardfraude uit te voeren, evenals piramidespelen om minderjarigen te lokken met beloften van toegang tot gemakkelijk geld door middel van valse handelsprogramma’s,’ voegde ze eraan toe. 

Meest gepleegde misdaden

Als het gaat om de meest gepleegde misdaden, heeft Zuid-Europa sinds 2021 een toename van de drugshandel gezien. Italië staat als enige land boven Spanje als het belangrijkste smokkelcentrum in de Europese Unie. 

Deskundigen die de georganiseerde misdaad en de weerbaarheid van Spanje in de index beoordelen, zeggen dat dit komt door de strategische ligging van het land, waardoor het een doorvoerhaven is geworden. 

Aan de andere kant heeft financiële criminaliteit in 2022 mensenhandel ingehaald als de meest wijdverspreide criminele markt in Europa. Dit geldt ook voor Spanje, waar dit soort misdrijven op de tweede plaats staat.

Weerbaarheid in Spanje iets gestegen

De weerbaarheid van de Spaanse samenleving tegen georganiseerde misdaad is de afgelopen twee jaar met 0,13 punten toegenomen tot 6,75 op 10, maar de kracht ervan wordt op de proef gesteld door de toename van financiële criminaliteit en cybercriminaliteit. 

Spanje wordt in de index gecategoriseerd als een ‘hoge criminaliteit-hoge veerkracht’ land omdat het zijn verdedigingsmechanismen tegen georganiseerde misdaad heeft verbeterd.

Adal stelde dat bepaalde landen met grote economieën en een sterk ontwikkelde handelsinfrastructuur ‘inherent kwetsbaar’ kunnen zijn voor georganiseerde misdaad vanwege de mogelijkheden die ze criminelen bieden. ‘In deze landen zou de criminaliteit zelfs nog hoger zijn zonder de veerkrachtige maatregelen die al van kracht zijn. 

De indicatoren die worden gebruikt om de veerkracht van elk land te berekenen, zijn gebaseerd op aspecten zoals politiek leiderschap, transparantie van de overheid, internationale samenwerking en het functioneren van het rechtssysteem.

Dit vind je misschien ook leuk