Gepensioneerde Spaanse officieren doen oproep tot staatsgreep

door admin
Gepubliceerd: Laatst gewijzigd
Gepensioneerde Spaanse officieren doen oproep tot staatsgreep

Deze actie markeert een significante radicalisering binnen bepaalde rechtse kringen in Spanje. Gepubliceerd op de website van de Vereniging van Spaanse Militairen (AME), bevat het manifest de handtekeningen van voormalige hoge militairen, waaronder majoren en brigadegeneraals. Het doel van dit manifest is het mobiliseren van actieve militairen om een staatsgreep te plegen en nieuwe verkiezingen te forceren.

Historische context

Deze oproep is niet de eerste keer dat de AME in de schijnwerpers staat vanwege haar extreemrechtse standpunten. In het verleden heeft de vereniging de coup van generaal Franco, die leidde tot de Spaanse burgeroorlog en daaropvolgende dictatuur, gebagatelliseerd.

Kritiek van actieve militairen

Het manifest heeft tot onrust geleid onder actief dienende militairen, die het niet eens zijn met de oud-officieren die zich als vertegenwoordigers van de strijdkrachten presenteren. Veel van deze officieren, ooit actief onder het Franco-bewind, zijn al decennia niet meer in actieve dienst.

Twijfels over uitvoerbaarheid

Deskundigen en politiek waarnemers twijfelen aan de haalbaarheid van zo’n staatsgreep, gezien de moderne democratische structuur van Spanje. Bovendien achten ze de kans gering dat actieve militairen dergelijke radicale acties zullen steunen.

Inhoud van het manifest

Het manifest richt zich op een scala van onderwerpen, waaronder het Amnestie-akkoord, dat door Sánchez’s socialistische regering in het parlement is gebracht. Het bevat ook onjuiste beweringen over Sánchez’s vermeende steun voor een nieuw Catalaans onafhankelijkheidsreferendum.

Link met eerdere extremistische uitspraken

Sommige ondertekenaars van het manifest waren betrokken bij een WhatsApp-groep die in 2020 sprak over het neerschieten van 26 miljoen linkse Spanjaarden, een zaak die uiteindelijk werd geseponeerd door de Spaanse justitie.

Huidige politieke situatie

De socialistische partij PSOE, geleid door Sánchez, eindigde als tweede in de laatste verkiezingen, achter de conservatieve Volkspartij (PP). Sánchez werd echter herkozen met de steun van verschillende partijen, waaronder Catalaanse separatisten. Deze separatisten, die in 2017 een illegaal referendum organiseerden, hebben concessies gekregen van Sánchez, waaronder een voorgestelde amnestie, die controversieel is in de Spaanse politiek en mogelijk wordt aangevochten in het Spaanse Constitutionele Hof.

Dit wil je misschien ook lezen