Gezondheidscrisis wordt politieke crisis in Spanje

door admin
Gezondheidscrisis wordt politieke crisis in Spanje

De confrontatie tussen de centrale overheid en de autonome regering van Madrid vanwege de lockdown in Madrid om de coronapandemie daar te stoppen verhardt. Afgelopen zaterdag gooiden de twee gezichten van van beide partijen, de president van de Spaanse regering, Pedro Sánchez, en de president van de autonome gemeenschap Madrid, Isabel Díaz Ayuso, meer olie op het vuur.

De premier beschuldigde Ayuso tijdens zijn bezoek aan Portugal rechtstreeks van de ontstane situatie en benadrukte het ‘verrassend’ te vinden dat de president van Madrid geen beroep heeft gedaan op een wet uit 1986 die juridisch dekking zou hebben geboden voor gedeeltelijke lockdowns in de regio waarbij de bevolking binnen bepaalde grenzen wel mag bewezen maar niet buiten die grenzen mag komen.

‘Daarom moesten we iets doen. We konden niet werkloos toe blijven kijken’, zei Sánchez, die niet onder stoelen of banken stak te vermoeden dat de regering van Madrid de situatie uit de hand heeft laten lopen met als doel de zaak bij het Hooggerechtshof te krijgen. Die oordeelde dat de eerder genomen maatregelen, voordat de Staat van Alarm voor de regio werd afgekondigd, niet legaal waren omdat ze indruisten tegen de fundamentele rechten van de inwoners van Madrid. 

‘Er zijn andere uitspraken van andere rechtbanken die een beroep doen op die wet uit 1986 die het mogelijk maakt alleen met juridische bescherming op te treden in het geval van perimeterbeperkingen’, aldus Sánchez.

Ayuso bleef bij haar standpunt dat ze verdedigde op Twitter: ‘Twee weken lang is de bezetting van ziekenhuisbedden, IC’s, de opnames, primaire- en spoedgevallen in Madrid verlaagd. Onze maatregelen, matig en technisch, hebben gewerkt’, schreef de president van Madrid. ‘Vandaag (zaterdag) heeft de regio Madrid al een geaccumuleerde virusincidentie (de indicator van de regering) van minder dan 500. Madrid zou niet in paniek moeten zijn,’ concludeerde Ayuso in aar tweet.

De standpunten van beide partijen blijven fel, zonder dat er een akkoord in zicht is. Het valt te bezien wat de volgende stappen zullen zijn in deze botsing van verklaringen en meningen tussen de landelijke regering en die van de regio Madrid.

Steun voor Ayuso onder Madrilenen groot

Volgens een onderzoek van NC Report steunen minder dan vier op de tien Madrilenen de door de landelijke overheid opgelegde maatregelen. 41,2 procent vindt het beheer van het coronavirus door de deelregering van Madrid goed tot zeer goed. 18,5 procent vindt het normaal en 32,6 procent vindt het beleid slecht tot zeer slecht. De steun voor Ayuso onder 55-plussers is het grootst (45,6%). Het vertrouwen van de Madrilenen in hun president houdt de linkse partijen PSOE en Podemos tegen om een motie van wantrouwen in te dienen tegen de regering Ayuso. De partijen doen verwoede pogingen de partij Ciudadanos van hun positie te overtuigen.

‘Campagne’ tegen Madrid

Inwoners van Madrid zien in het beleid van de landelijke regering ten aanzien van Madrid duidelijk dat het premier Pedro Sánchez is die een ‘campagne’ tegen Madrid heeft gelanceerd. 49,9 procent van de ondervraagden ziet dit zo. Deze ‘campagne’ tegen Madrid, zoals de Madrilenen dat volgens de enquête zien, werd vrijdag nog explicieter toen minister Illá van Volksgezondheid de regiopresident beschuldigde van ‘niets doen’ tijdens de persconferentie na de Ministerraad waarin de Staat van Alarm voor de regio werd aangekondigd. 

Toch is er een sterke daling van de virusincidentie te zien in de regio sinds maandag 28 september, nadat deze met 775 het hoogste punt had bereikt. Sindsdien zijn de cijfers van het ministerie van Volksgezondheid, gedaald met ongeveer 235 punten. Ayuso liet zaterdag zelfs weten dat de cumulatieve incidentie was gedaald tot onder de 500. Volgens de laatste gegevens van het ministerie is die incidentie op maandag 540.

 

Dit vind je misschien ook leuk