Een mysterieuze graffiti-kunstenaar waart rond in Barcelona. Hij verdeelt de straten in tweeën; één helft voor toeristen, de andere voor ingezeten Catalanen.
Minimale kleding doorn in oog
Barcelona staat bekend om zijn graffiti-artiesten. Gevels en straten worden er meestal kunstzinnig mee vol gekleurd. Duizenden toeristen bezoeken per dag deze wereldstad. Niet weinigen gekleed in kleding die de rechtgeaarde Catalaan niet verdraagt: half-naakt of in bikini. Dat wil men – zoals eerder bericht – niet meer in Barcelona.
De stroom toeristen naar Barcelona dreigt de eigen bevolking van straten en pleinen te verdringen. Een invasie is het geworden die naast welstand ook grote overlast bezorgt. Vooral de minimale kleding van velen is een doorn in het oog van de gemeenteraad.
Strepen-trekkerij op straten
“Wij willen gasten duidelijk maken, dat wij ongepaste kleding op straat niet zien zitten”, zegt een woordvoerder. Nu is er plotseling een graffiti-maker die daar op inspeelt door strepen-trekkerij op straten. Wie hij is, weet men nog niet.
In de komende weken zullen er overal posters worden opgehangen om toeristen erop te wijzen, dat het in Barcelona onbeschaafd wordt gevonden er halfnaakt bij te lopen.
Bijverschijnselen van toeristische overvloed
Het toerisme brengt nog andere problemen met zich mee. Bijvoorbeeld met prostitutie door meestal Nigeriaanse vrouwen en bendes zakkenrollers. Die beginnen opvallende ‘bijverschijnselen’ van de toeristische overvloed te worden, nog afgezien van toenemend drankmisbruik.
Stadsgenoten wringen zich door eigen straten
Hoteliers en restauranthouders voeren actie tegen gasten die zich indecent gekleed aan tafel zetten. Bovendien moeten veel stadsgenoten zich gedurende het lange toeristenseizoen door de eigen straten wringen om bij hun werk te komen. Vooral het rugzak-toerisme zou afgeremd moeten worden.
Assumpta Escarp, de stadsraad voor veiligheid, is vooral boos over die mysterieuze strepen op straat die mein van dein wil scheiden. “Men moet ons maar eens vertellen, wat men daarmee precies voor heeft”, liet men weten, “wij zijn tegen de beeldvorming die hiermee wordt veroorzaakt.”