Groeiende bezorgdheid over agressie op Spaanse scholen

door admin
Groeiende bezorgdheid over agressie op Spaanse scholen

De meeste klachten (33%) betroffen problemen met de administratie, gevolgd door valse beschuldigingen van ouders (25%), gebrek aan respect van studenten (22%) en moeilijkheden bij het geven van lessen (21%).

Groeiende bezorgdheid over agressie

Het rapport onthult dat agressie tegen leraren toeneemt in onderwijsinstellingen. Van de 1.947 acties die in het schooljaar 2022-2023 werden ondernomen, betrof 7% agressie van leerlingen tegen leraren. Dat is een stijging ten opzichte van het voorgaande jaar. De agressie van ouders naar leraren bleef stabiel op 3%.

Leerlingen met messen naar school

Teresa Hernández Jiménez, de nationale coördinator van de ‘Defensor del Profesor’, benadrukt: “Er zijn leerlingen die om verschillende redenen met messen naar school komen. Dit is onaanvaardbaar en vereist aandacht voor de gezondheid van de leerlingen.”

Toename van cyberpesten

De dienst merkt ook een toename op van zaken gerelateerd aan digitalisering, zoals cyberpesten van leraren, identiteitsfraude op sociale media en het versturen van bedreigingen. Zorgwekkend is ook de toename en intensiteit van fysiek geweld, waarbij 5% van de acties gerelateerd was aan deze oorzaak.

Mentale gezondheid van leraren onder druk

Het rapport concludeert dat de mentale gezondheid van leraren door deze conflicten ernstig wordt aangetast. Van de leraren die hulp zochten bij de ‘Defensor del Profesor’, vertoonde 77% symptomen van angst en 13% van depressie. Van alle leraren die de hulplijn belden, was 16% met ziekteverlof.

Dit vind je misschien ook leuk