Groep wandelaars in Spanje verrast door bruine beer

door admin
Groep wandelaars in Spanje verrast door bruine beer

Een groep van 40 mensen van een wandelvereniging waren zaterdag bezig met hun klim naar Corno Maldito in de provincie Lugo, toen ze werden verrast door een bruine beer.

Het indrukwekkende dier kwam tussen struiken vandaan en rende snel door, waarschijnlijk geschrokken van de uitroepen van verbazing en verrukking bij het zien van iets waar veel anderen een hele dag voor met een verrekijker op een berghelling staan te wachten.

“Iets dat misschien maar één keer in je leven gebeurt”

Het unieke schouwspel (klik hier voor de video op Twitter) speelde zich af in de streek Os Ancares waar de Club Acivro uit Lugo een wandeling had georganiseerd voor 40 personen. “Het is iets dat misschien maar één keer in je leven gebeurt”, legt de clubleider en voorzitter, Alejandro González, uit. De groep maakte de klimroute naar Corno Maldito, een van de belangrijkste toppen in het gebied, toen ter hoogte van de oude brañas van Vilarello een beer uit de struiken kwam.

“Het is een geïsoleerde en hooggelegen plek en een van de meest geïsoleerde gebieden die zich niet eenvoudig laten kennen en waar niet veel doorheen wordt gereisd. Eerst zagen we de struiken bewegen en de beer kwam tevoorschijn en sloeg op de vlucht”, legt González uit. De beer verdween uit het zicht en ging op weg naar de bossen bij de rivier de Ortigal. 

Schuw

Volgens González ging het om een volwassen beer, waarschijnlijk een mannetje, omdat er “nauwelijks vrouwtjes zijn in deze streek. “Dit is de tweede keer dat ik een bruine beer heb gezien, want twee jaar geleden zag ik een paartje in het Las Ubiñas – La Mesa Natural Park in Asturië op drie meter van waar ik stond”, legt de voorziter van de wandelclub uit. Hij verduidelijkt dat de bruine beren behoorlijk schuw zijn en de neiging hebben weg te rennen als ze worden versast. 

De bruine beer in Spanje

De bruine beer (oso pardo in het Spaans) is het grootste landdier van alle Iberische fauna. Wel zijn de Cantabrische of Iberische bruine beren de kleinste beren ter wereld. Mannetjes wegen zelden meer dan 180 kilogram en vrouwtjes rond de 130 – 140 kilogram. 

De bruine beer voedt zich hoofdzakelijk met vruchten en de best verteerbare delen van planten (spruiten en zachte bladeren) en leeft dus vooral op dichtbegroeide berghellingen met rotsen in de buurt waar hij in de winter kan schuilen.

Bekijk ook: Het gaat relatief goed met de bruine beer, de lynx en de wolf in Spanje

Vroeger kwamen bruine beren voor in vrijwel alle Spaanse berggebieden. Ondanks dat er in veel van die gebieden nog veel van hun voedsel groeit, heeft de oprukkende aanwezigheid van de mens het dier verjaagd. Tegenwoordig vormen de grote bossen in het noorden van Spanje de enige leefbare habitat voor de bruine beer: de Cantabrische Bergen en de Pyreneeën. Daar wonen de iets meer dan 80 beren die Spanje rijk is. 

Bekijk ook: Groeiende populatie bruine beren in Cantabrisch gebergte

Dit vind je misschien ook leuk