Groot park Costa del Sol over een jaar geopend

door admin
groot park costa del sol mijas

De werkzaamheden aan wat door wijzigingen nu niet meer het grootste park van de Costa del Sol wordt, beginnen op te schieten. Sinds de officiële start ervan in augustus 2023 is nu al 30% van het project voltooid. De bedoeling van de gemeente is om het park van 36 hectare volgend jaar mei te openen.

De totale kosten voor de aanleg zijn geraamd op 22,5 miljoen euro. Door de aanhoudende droogte in de provincie Málaga heeft de gemeente Mijas besloten aanpassingen door te voeren in het parkontwerp. Het aantal geplante bomen blijft rond de 2.900. Wel hebben ze nu gekozen voor soorten die minder water nodig hebben. Dit vermindert het benodigde waterverbruik van 1.250 naar 350 kubieke meter per maand. Ook heeft het nieuwe ontwerp een minder groot grasoppervlak en gaat de gemeente andere bodembedekkende planten aanplanten.

Beperking tot eerste fase

De oorspronkelijke plannen om het park in twee fasen te ontwikkelen zijn herzien. De gemeente heeft besloten om alleen de eerste fase nu te realiseren. Dat maakt dat het totale oppervlak van het park wordt verminderd. Voor de uitbreiding naar de tweede fase zou onteigening van grond nodig zijn. Dat wordt nu niet doorgezet. In de oorspronkelijke afmetingen zouden in Andalusië alleen het park Maria Luisa in Sevilla en het Park Moret in Huelva groter zijn met respectievelijk 34 en 72 hectare. Het groene gebied zal zich ruwweg uitstrekken van de begraafplaats in Mijas achter het winkelcentrum Miramar tot aan de wijk Cerros del Águila en de omgeving van Venta de la Morena aan de Camino de Coín.

Infrastructuur en toegang

Bij de opening van het park in mei 2025 zullen de geplande toegangswegen en bruggen nog niet klaar zijn. De aanleg hiervan moet namelijk nog worden aanbesteed. Hiervoor is een bedrag van 10 miljoen euro gereserveerd. Om het gebrek aan toegangen te compenseren, krijgt de zuidkant van het park een tijdelijke parkeerzone.

Faciliteiten

Het parkontwerp voorziet in diverse wandelroutes en thematische gebieden om de bezoekersstromen te spreiden en overbelasting te voorkomen. De voorzieningen richten zich op een breed publiek, van kinderen tot senioren. Enkele hoogtepunten zijn:

  • Centrale boulevard: Een 24 meter brede, voornamelijk voetgangersvriendelijke boulevard met een fietspad van 27,5 meter breed.
  • Sportpad: Een 11 meter breed pad met ruimte voor hardlopen, wandelen en fietsen, uitgerust met rustplaatsen en fitnessapparatuur.
  • Meer: Een kunstmatig meer met geisers en een waterval, ontworpen als ontmoetings- en rustpunt. Bezoekers kunnen het meer verkennen met kleine bootjes.
  • Fonteinen: Twee grote, traditioneel Andalusische fonteinen met verschillende waterpartijen.
  • Theater: Een openluchttheater met plaats voor 1.900 mensen, geschikt voor concerten en bijeenkomsten.
  • Hondenpark: Een omheind gebied met trainingsfaciliteiten, spelletjes en voorzieningen voor honden.
  • Speeltuinen: Verschillende speelzones voor kinderen, gelegen in bosrijke open plekken.
  • Waterspeelpark: Een recreatiegebied met waterpartijen nabij het meer.
  • Sportvelden: Vier multifunctionele velden voor voetbal, basketbal en volleybal.
  • Skateplaza: Een zone voor skateboarden, BMX en schaatsen, inclusief een skatepark en een bowlzone.

Lees ook: Grootste park Costa del Sol komt in Mijas

Dit vind je misschien ook leuk