Grootschalige oplichting onder buitenlandse toeristen op Tenerife

door admin
Grootschalige oplichting onder buitenlandse toeristen op Tenerife

In een verklaring heeft de politie woensdag aangegeven dat de eerste fase van het onderzoek is afgerond. Tijdens de operatie zijn 33 vermeende leden van het criminele netwerk gearresteerd. Bovendien heeft de politie minstens 1.800 slachtoffers geïdentificeerd. Met hulp van de afdeling voor douanetoezicht is het gelukt de criminele organisatie te ontmantelen. De bende was gevestigd  in het zuiden van het eiland. 

Vooral oudere toeristen onder de slachtoffers

De uitgebreide organisatie hield zich bezig met het systematisch oplichten van oudere toeristen uit het buitenland. Het ging daarbij vooral om toeristen die verbleven in het zuiden van het eiland, voornamelijk in de gemeentes Adeje en Arona. Tot nu toe hebben onderzoekers 1.805 slachtoffers geïdentificeerd uit landen als het Verenigd Koninkrijk, België, Duitsland, Zwitserland, Frankrijk, Luxemburg, Oostenrijk, Denemarken, Noorwegen, Zweden, Finland, IJsland, Italië, Estland, Ierland, Tsjechië, Letland en Hongarije. Er wordt geschat dat de economische schade meer dan vier miljoen euro bedraagt.

Oplichting via winkels in technologische producten

Het onderzoek gaat terug tot 2022. Toen kregen agenten lucht van het mogelijke bestaan van een criminele organisatie die systematisch te werk ging in kleine winkels die technologische producten verkochten. De leden van de organisatie werkten via een vooraf vastgestelde rolverdeling. Zij kozen de slachtoffers en boden hen technologische apparaten aan tegen een lage prijs. Als de toerist akkoord ging, werd hij overgebracht naar de winkel van een ander lid van de organisatie. Daar werd informatie ingewonnen over het slachtoffer. Daaronder zijn verblijfplaats en de datum van terugkeer naar hun land.

Fraude van start zodra toerist het land uit was

Met de smoes dat de apparatuur nog moest worden ingesteld, hield de organisatie de gekochte artikelen vast. Vervolgens maakten ze een afspraak met de slachtoffers om die te overhandigen voor hun vertrek. Zodra ze er zeker van waren dat de toerist het land had verlaten, begon de organisatie frauduleuze kosten in rekening te brengen op hun creditcards, binnen een netwerk van winkels in het zuiden van Tenerife. 

Geld en luxeartikelen in beslag genomen

Bij de operatie is 1 miljoen euro in contanten in beslag genomen. Ook is er meer dan 1 miljoen euro geblokkeerd. Die was verdeeld over meer dan 300 bankrekeningen. Bovendien heeft de politie beslag gelegd op 42 panden, talrijke juwelen en 17 luxe auto’s. De belangrijkste verdachten zijn vijf mannen, die in voorlopige hechtenis zijn genomen nadat ze voor de rechter zijn gebracht.

Nieuwe aanhoudingen en slachtoffers niet uitgesloten

De politie geeft aan dat het onderzoek nog steeds loopt en dat nieuwe aanhoudingen of gedupeerden niet worden uitgesloten. In samenwerking met Europol is contact gelegd met veiligheidsdiensten in de landen van de gedupeerden. Via deze kanalen wordt contact onderhouden met de getroffen toeristen over de verdere ontwikkelingen in de zaak.

Lees ook: Een van de sluwste cyberfraudeurs van Spanje gearresteerd

Dit vind je misschien ook leuk