Grootse mode-en foto-expositie in het Alhambra in Granada

door admin
Grootse mode-en foto-expositie in het Alhambra in Granada

De historische foto’s worden begeleid door 60 kostuums van Pertegaz, Berhanyer en Balenciaga. De fotosessie vond plaats in het beroemdste monument van deze Andalusische stad. Voor het tijdschrift Vogue is het arabeske exotisme van het Alhambra altijd interessant geweest. Daarom publiceerde de Franse editie in 1958 een acht pagina’s tellend verslag gemaakt in het wereldberoemde monument met Franse mode van Givenchy, Balmain en Maggy Rouff en foto’s van de Amerikaan Henry Clarke.

Nieuwe fotosessie met Spaanse haute couture-ontwerpers

Slechts tien jaar later kreeg dezelfde fotograaf een soortgelijke opdracht, een nieuwe fotosessie met dezelfde setting voor de Amerikaanse editie van de publicatie. Bij die gelegenheid was het doel om Spaanse mode te laten zien door enkele van de heersende haute couture-ontwerpers van het moment. Jurken van Manuel Pertegaz, Elio Berhanyer, Pedro Rovira en Carmen Mir werden gekozen door Aline Griffith, gravin van Romanones en redacteur van het tijdschrift in Madrid.

Bekijk ook: Unieke film over de bouwers van het Alhambra in Spaanse bioscopen

Het fotosessie werd in de Vogue-uitgave van oktober 1968 als volgt aangekondigd: “De Spaanse collecties van dit jaar zijn opwindend, met prachtige snitten, puur getailleerde jassen, levendige vormen en goede stiksels. Avondlooks in zwart en met glitters. Allemaal gefotografeerd in het Alhambra, in Granada”. De reportage kreeg als titel ‘The Special Style of Spain for Tailored Days, Gleaming Nights (De speciale stijl van Spanje voor formele dagen en schitterende nachten).

Die fotosessie werd in januari uitgevoerd met de winterkleding van het volgende seizoen en vormt ruim een halve eeuw later de basis voor de nieuwe tentoonstelling die tot 4 juni te bezoeken is in het Carlos V. paleis in het beroemde Moorse gebouwencomplex.

Nieuwe tentoonstellingsthema’s

Rocío Díaz, directeur van het Alhambra zegt in El País over de nieuwste expositie: “Het Alhambra staat open voor nieuwe tentoonstellingsthema’s. Het is een vastberaden engagement om tentoonstellingen te maken met universele talen die een nieuw publiek naar het monument van Granada trekken”. Díaz wil dat het monument het decor vormt om uiteenlopende creatieve velden te inspireren. Soms schrijvers, soms schilders, fotografen of, zoals nu, mode-ontwerpers.

De tentoonstelling is te zien in de kapel en de crypte van het Paleis van Carlos V. Daar is een enigszins labyrintische route in het halflicht met een spel van reflecties en spiegels ingericht. Creaties van de grote haute couture van Spanje in de jaren vijftig en zeventig passeren de revue. De bezoeker wandelt er tussen avond- en trouwjurken of jassen gemaakt met de beste stoffen. Soms sober, soms heel fantasierijk met versieringen op basis van strass-steentjes of kantwerk. 

Er zijn tot wel 60 jurken van Balenciaga, Pedregaz, Pedro Rodríguez, Elio Berhanyer of Pedro Rovira. Ook drie fundamentele maar enigszins vergeten ontwerpers Carmen Mir, Flora Villareal en Asunción Bastida zijn er via hun creaties vertegenwoordigd.

De rondleiding gaat daarentegen verder dan de loutere tentoonstelling van deze grote designs. De getoonde stukken vormen een prachtig geheel met de geometrie van het pleisterwerk, de tegels en de foto’s van het Alhambra.

Bekijk ook: Spaanse kijkers twitteren massaal over blunder ‘Het Alhambra van Sevilla’

Dit vind je misschien ook leuk