Grootste ontziltingsinstallatie ter wereld komt in Murcia

door admin
Grootste ontziltingsinstallatie ter wereld komt in Murcia

De zakenman komt uit Cartagena en is José Moreno. Volgens Murcia Diario wil hij een fotovoltaïsche installatie bouwen om de energie van de ontziltingsinstallatie te ondersteunen. Verder is het plan om het ontzilte water naar het Cenajo-reservoir te pompen. Moreno is ondernemer en professional in kunstmatige intelligentie. Hij is bovendien de stem van een groep mensen die leiding geven aan de bouw van het project in de Ecombreras-vallei. Daar zou 2,2 miljard euro voor nodig zijn. 

Lees ook: Watertekorten Spanje op te lossen met ontzilting?

De installatie heeft een oppervlakte nodig van bijna 27 hectare en met een ontziltingscapaciteit van ongeveer 600 hm³/jaar voor een totaal van 400 kubieke hectometer, het berekende tekort van het bekken. De eerste stappen voor het project zijn al gezet. Men wacht nu op het eerste milieurapport waarop het ministerie van Ecologische Transitie moet reageren.

Zonne-energie essentieel voor het project

Naast de ontziltingsinstallatie is het project levensvatbaar omdat het wordt vergezeld van een fotovoltaïsche installatie die voldoende energie voor het hele proces zou produceren. Bovendien komt er een aquaduct dat het ontzilt water van deze faciliteiten naar het Cenajo-reservoir zou voeren. Tot slot zouden overslagkanalen het water naar de boeren in de omgeving brengen.

Voor de zonne-installatie is een stuk land nodig van 5.300 hectare op één locatie of meerdere installaties verspreid over het geografische gebied. De stroom die uit deze centrale nodig is voor de productie van water wordt geschat op ongeveer 2.700 MW per jaar.

Anderhalf jaar geleden ontstond het idee om de hele regio en delen van naburige provincies zoals Alicante van hoogwaardig zoet water te voorzien door het huidige watertekort in het Segura-bekken te dekken.

Er is al interesse getoond door financiële instellingen, bedrijven waarin is geïnvesteerd en kapitaalfondsen om de financiering van dit complexe project te regelen. Het is eveneens voorgelegd aan de regionale overheid en aan tientallen bedrijven, evenals aan politieke formaties.

Schone oplossing voor watertekort

De initiatiefnemers bepleiten dat de ontziltingsinstallatie op zonne-energie een schone oplossing is om het watertekort in het bekken te dekken. Verder zou het project oplossingen bieden voor de vervuiling van de Mar Menor. De komst van extra water zou voorkomen dat boeren de watervoerende lagen blijven overexploiteren, terwijl dat tegelijkertijd het lozen van nitraten zou stoppen.

Bekijk ook: Mar Menor blijft sterven en dat jaagt toeristen weg

Zoals Moreno uitlegde in Onda Regional, zou het technische werk in februari volgend jaar kunnen beginnen als alle procedures zijn afgerond en de vergunningen zijn verleend. Het project zou over 4 tot 6 jaar honderd procent operationeel zijn om water te tappen.

In het programma ‘Campo y vida’ legde Moreno ook uit dat de prijs van water (afhankelijk van de voor het project essentiële fotovoltaïsche installatie) 29 cent per kubieke meter is. Zonder de zonne-energie zou deze prijs stijgen tot 93 cent. 

Voor het gebruik van water afkomstig uit de ontziltingsinstallatie zouden de boeren en het bedrijf dat de ontziltingsinstallatie exploiteert een verbintenis voor 25 jaar aangaan met daarin een kostprijs van 59 cent. 

Lees ook: Droogte in Spanje: 27 procent van het land is alert of al in nood

Dit vind je misschien ook leuk