Mar Menor blijft sterven en dat jaagt toeristen weg

door admin
Mar Menor blijft sterven en dat jaagt toeristen weg

De signalen die Mar Menor blijft uitzenden luiden een nieuwe milieuramp in, zo schreven verschillende Spaanse media het afgelopen weekend. In de diepere delen van deze grootste binnenzee van Spanje leidt een eutrofiëringsproces net als vorig jaar tot een nieuwe “groene soep”.

Ernstige gevolgen voor de hotelreserveringen

De verwaarlozing en verslechtering van de binnenzee heeft ernstige gevolgen voor de hotelreserveringen en de economische activiteit van het hele gebied, waar al aanzienlijke verliezen worden geleden. “Het is een schok voor de economie van het gebied als het weer voorkomt”, legt een omwonende uit.

Inwoners “zeer bezorgd”

De hotels in de omgeving hebben nog steeds geen reserveringen voor de maanden juli en augustus of de reserveringen die stonden, worden geannuleerd. “Mensen die van buiten de regio komen, komen denk ik niet”, zegt de eigenaar van een winkel in het gebied. De situatie maakt de inwoners “zeer bezorgd”. “Voor onze economie is Mar Menor eigenlijk onze bron van leven”, zegt de eigenaar van een andere zaak.

De omwonenden van de zoutwaterlagune in de regio Murcia, vragen al lang om oplossingen. Als de lagune sterft, zullen bedrijven in de toeristische sector dat ook doen met alle gevolgen voor de inwoners van dien. 

Geen toeristen maar algen

Met de stijgende temperaturen komen er normaal toeristen die in een van de vele hotels of appartementencomplexen in het gebied hun vakantie willen vieren. Nu zijn algen de enige die zich vermendigvuldigen in de perfecte broedplaats vol nitraten. Het gaat om een snelle groei van algen bekend als engelenhaar (Chaetomorpha linum) vermengd met andere type algen.

Zeer hoge waarden van stikstof

De laatste metingen geven aan dat “zeer hoge waarden” van stikstof binnenkomen, ongeveer 21.000 kilo per dag, waarschuwde Emilio Maria Dolores, voorzitter van het wetenschappelijk comité dat de lagune bewaakt, eind april.

Deze alarmerende situatie “markeert het begin van eutrofiëring”, wat, als het niet wordt gestopt, waarschijnlijk zal betekenen dat “de situatie hetzelfde of erger is dan vorig jaar”. In augustus 2021 was er een grote vissterfte door zuurstofgebrek.

Algen verwijderen

De algenstrook die in het La Manga-gebied is gedetecteerd, ligt ongeveer 100 meter uit de kust en is ongeveer twee kilometer lang en gemiddeld ongeveer 50 meter breed, volgens berekeningen van het Platform voor de Mar Menor.

De regionale regering zet zich wel al een paar weken in om deze algen uit het water te verwijderen. Alleen al in de maand april is er 2.400 ton onttrokken. Algen handmatig verwijderen is de enige methode die bestaat om te voorkomen dat ze aan de kust uiteenvallen door een slijm te vormen dat beweegt en dat, met het verschijnen van fytoplankton (samengesteld uit microscopisch kleine organismen), leidt tot een afname van zuurstof. Tot nu toe is meer dan 10.000 ton biomassa en algen verwijderd.

“De Murcianen uit de omgeving vechten”, zegt een inwoner tegen Telecinco. “Ik geloof dat dit probleem wel een oplossing heeft, maar ik weet niet of de politici die willen nemen”, voegt hij toe. 

“Nog nooit zoiets gezien”

Isabel Rubio, medewerker van het Platform voor de Mar Menor vertelt aan El País hoe zij in februari per kayak zag hoe de oevers al vol zaten met dezelfde algen. Vorige maand zag zij een zilveren streep in de zee en besloot met haar kajak een kijkje te nemen. “Wat we vonden was verschrikkelijk. Ik heb geen woorden meer om de ramp te beschrijven en ik heb nog nooit zoiets gezien in La Manga”. 

Meest vervuilende lozing gaat gewoon door

Ondertussen is een van de meest vervuilende lozingen, de Rambla del Albujón, nog steeds de stortplaats voor fosfor en nitraten uit de intensieve landbouw uit de omgeving. Liefst meer dan duizend liter per seconde stroomt daar de lagune in. 

Verlagen grondwaterspiegel

Het wetenschappelijk comité wijst erop dat de enige oplossing om te voorkomen dat de Mar Menor een point of no return bereikt, het verlagen van de grondwaterspiegel van de watervoerende laag is. Deze bevindt zich tussen 16 en 17 meter boven zeeniveau. In dit water komen al decennialang de lozingen van landbouwbedrijven en boerderijen terecht, met de restanten van meststoffen en bestrijdingsmiddelen (nutriënten) die ze gebruiken.

De lagune “is een systeem dat hoe meer we het voeden, van nature reageert door de voedingsstoffen te consumeren.” Komt daar zonnestraling bij, wordt er meer fytoplankton geproduceerd, dan wordt het water groenen en worden er meer macroalgen geboren. 

Zes jaar lang wordt hetzelfde gezegd

Ángel Pérez Ruzafa, lid van het wetenschappelijk comité zegt wanhopig te zijn om dat ze “zes jaar lang dezelfde dingen zeggen” in de tijd dat ze “de situatie van eutrofie in verband brachten met het binnendringen van voedingsstoffen als gevolg van de grondwaterspiegel.

Zes jaar verloren gegaan

Hij verwijt het ministerie van Ecologische Transitie dat het de verslechtering niet heeft gestopt, omdat “landbouwcontrolemaatregelen goed en noodzakelijk zijn, maar niet voldoende.” Naar zijn mening zijn er “zes jaar verloren” om de infrastructuur op te zetten waarmee het vervuilde water kan worden omgeleid, behandeld en voorkomen dat het de binnenzee bereikt.

Ex-president erkent schuld

Ondertussen heeft de voormalige president van de regio Murcia bekend  dat de toestand van de lagune “uit de hand loopt”. Ramón Ruiz Valcárcel erkent zijn schuld voor de Mar Menor-crisis “zoals de PP en PSOE zouden moeten doen”. en de riviergemeenten die voor het grootste deel tot de PSOE behoorden”.

Dit vind je misschien ook leuk