Grote ongecontroleerde bosbrand woedt in Valencia

door admin
Grote ongecontroleerde bosbrand woedt in Valencia

Er zijn diverse preventieve evacuaties uitgevoerd in de dorpen rondom het getroffen gebied. Volgens nooddiensten was de nacht “gecompliceerd”, en heeft Carlos Mazón, de president van de Generalitat, vanochtend vroeg het Advanced Command Post (PMA) bezocht om de voortgang van de bluswerkzaamheden op de voet te volgen.

Onstuimige nacht door sterke wind

Gedurende de nacht is het dal tussen L’Orxa en Vilallonga geëvacueerd en in de vroege ochtend richtte de brand zich op de rechterflank, op de Alt de la Creu. Dit alles vindt plaats binnen de context van het oranje weeralarm dat is uitgeroepen vanwege rukwinden in het zuidelijke binnenland van Valencia en het extreme risico op branden vanwege langdurige droogte.

Mobilisatie van bluseenheden

Voor de brandbestrijding op vrijdag zijn dezelfde eenheden ingezet als op donderdag, met de toevoeging van grondtroepen uit Murcia en Castilla-La Mancha in de ochtend. In totaal zijn er negen eenheden van de bosbrandweer van de Generalitat, zes bluswagens, drie boscoördinatoren, vijf eenheden van de brandweer en zes brigades van het Provinciaal Consortium van Valencia, drie eenheden van de brandweer van het Consortium van Alicante, evenals veiligheids- en medisch personeel, leden van de Militaire Noodhulp Eenheid (UME) en vrijwilligers aan het werk.

Evacuaties in volle gang

Een residentie in Ador en een andere in Vilallonga zijn geëvacueerd, evenals de woonwijken Tarrasó, La Corona en La Esclapisà in Vilallonga en Castellonet de la Conquesta, en in Ador de woonwijken La Ermita, Monte Corona en La Llacuna.

Voorzorgsmaatregelen en veiligheid

Bewoners in de getroffen gebieden worden aangeraden waakzaam te blijven en de aanwijzingen van de autoriteiten op te volgen. De situatie wordt continu gemonitord en meer evacuaties kunnen volgen als de situatie verandert. De brandweer roept op tot voorzichtigheid en benadrukt het belang van het vermijden van risicogebieden.

Hulpdiensten op scherp

De UME en lokale brandweer blijven hard werken om de hevig voortwoekerende brand onder controle te krijgen. Het publiek wordt verzocht om hulpdiensten de ruimte te geven en de wegen vrij te houden voor noodgevallen. Voor de meest actuele informatie kunnen inwoners en toeristen terecht op de website van de Generalitat Valenciana en de sociale mediakanalen van de hulpdiensten.

Dit vind je misschien ook leuk