Helft zonnebrandcrèmes voldoet niet volgens Spaanse consumentenorganisatie

door admin
uv-straling, zonnebrandproducten

We zitten graag in de zon, maar verbranden liever niet. Daarom gebruiken veel mensen zonnebrandcrèmes of sprays. Een analyse uitgevoerd door de Organisatie van Consumenten en Gebruikers (OCU) heeft echter vastgesteld dat veel producten om schade door de zon te voorkomen niet voldoen aan de beschermingsniveaus die ze beloven.

De OCU heeft 15 gezichtszonnebrandproducten geanalyseerd die verkrijgbaar zijn in supermarkten, apotheken en parfumerieën. In alle gevallen gaat het om producten met SPF 50 en 50+ van bekende merken. Het doel: hun kwaliteit en beschermende effectiviteit van deze crèmes bepalen. De resultaten van de analyse van de OCU onthullen dat de helft niet voldoet aan wat op het etiket wordt aangekondigd. Ze worden namelijk verkocht als bescherming SPF 50 en 50+, maar bereiken slechts een factor 30.

Aanklacht

De OCU heeft de niet-naleving van de fabrikanten van zonnebrandcrèmes die in de studie zijn opgenomen, aangeklaagd bij het Spaanse Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (AEMPS). Bovendien eist de consumentenorganisatie dat de resultaten worden geverifieerd. De merken met onjuisten etikettering moeten worden gesanctioneerd.

Niet beloofde factor, wel veilig

Vanuit OCU verduidelijken ze dat, hoewel sommige van de gezichtszonnebrandcrèmes “niet altijd het aangekondigde beschermingsniveau van SPF 50 of 50+ bereiken, ze desondanks nog steeds veilig zijn”. Wel wijst de organisatie op het belang van transparantie in de informatie van de merken. “Ze moeten voldoen aan wat is vastgesteld en wat op de verpakking wordt gecommuniceerd”.

In die zin benadrukt de OCU dat “zonnebescherming essentieel is om huidschade te voorkomen. Controleer bij het kiezen van een gezichtszonnebrandcrème de werkelijke effectiviteit ervan. Zoek bovendien naar merken die zich inzetten voor veiligheid en waarheid.

Merken van gezichtszonnebrandcrèmes die niet voldoen aan het beschermingsniveau dat ze aankondigen, volgens de studie van de OCU:

  • Piz Buin Hydro Infusion Sun Gel Cream Face SPF 50
  • Rituals Invisible Sun Protection Face Cream SPF 50+
  • Nivea Sun Facial Sensitive 50
  • Biotherm Waterlover Face Sunscreen SPF 50+
  • Lancaster Sun Sensitive Oil Free Milky Face Fluid SPF 50

Een crème voldoet noch aan de SPF-bescherming noch aan de aangekondigde UVA-bescherming:

  • Vichy Capital Soleil Beschermende Crème SPF 50+.

Er is nog een product dat volgens de UVA-test niet voldoet aan wat op het etiket staat aangegeven:

  • Isdin Fotoprotector Fusion Water Magic SPF 50, voldoet niet aan de aangekondigde UVA-bescherming, maar is wel in overeenstemming met de aangegeven SPF.

In totaal zijn er volgens de studie van de OCU 7 van de 15 monsters die niet bieden wat ze beweren.

Lees ook: Spanje wil zonnebrandcrèmes uit schappen met onjuist aangegeven SPF

Dit vind je misschien ook leuk