Een keiharde hervorming van de arbeidsmarkt is dan ook noodzakelijk om de Spaanse economie weer op gang te krijgen. Het creëren van banen is erg moeilijk in tijden van crisis, maar Spanje moet er alles aan doen om de groeiende werkloosheid tegen te gaan en nieuwe banen te creëren.
Volgens de Spaanse vice-premier María Teresa Fernández de la Vega “zal de hervorming de rechten van de werknemers niet aantasten en laat het tegelijk toe de arbeidskosten te verlagen.”
Ontslagvergoedingen
Spanje kent een hoge bescherming voor werknemers met een vast contract; het kost een werkgever veel geld om iemand te ontslaan of personeel in te krimpen. Daarom nemen de werkgevers in tijden van crisis nog amper personeel in vast dienstverband aan.
Met minimaal 4 weken betaald verlof, hoge ontslagvergoedingen en hoge sociale premies, die de 50 procent van het nettoloon benaderen, denken de bedrijven wel twee keer na voordat ze iemand een vast contract aanbieden.
Contract
Logisch gevolg is dat deze weinig soepele arbeidswet wordt omzeild door het massaal aanbieden van tijdelijke dienstverbanden. Een kwart van de werknemers in Spanje werkt met een contract voor bepaalde tijd. Het ontbinden of niet verlengen van deze tijdelijke contracten gaat veel gemakkelijker en is goedkoper dan het beëindigen van een vast contract.
De ontslagregeling in Spanje is één van de duurste van de Europese Unie. De hervorming van de regering moet dan ook een vast arbeidscontract stimuleren met lagere opzegvergoedingen. Spanje zal ook, in navolging van bijvoorbeeld Duitsland, bedrijven toestaan om in tijden van crisis de arbeidstijd van werknemers te verkorten.
Parlement
De werkloosheidscijfers in Spanje liegen er niet om: ruim twintig procent van de beroepsbevolking heeft geen werk, waarvan een op drie jonger dan 25 jaar. Zowel de Europese Centrale Bank als het Internationaal Monetair Fonds (IMF) hebben eerder al opgeroepen tot een versoepeling van de regels op de arbeidsmarkt.
Het plan van de centrum-linkse regering moet nog door het parlement worden goedgekeurd; de regering heeft er geen meerderheid heeft. Bonden en werkgevers raakten het eerder niet eens over de hervorming en gingen afgelopen week ook met hun achterban in staking.