Het andere gezicht van de Camino de Santiago

door admin
Het andere gezicht van de Camino de Santiago

Afgelopen woensdag ging de Pegregrinanción Europea Juvenil 2022 van start. Volgens de kerk trok deze minstends 12.000 jongeren naar de hoofdstad van de Noordwest-Spaanse provincie A Coruña. Een woordvoerder van de organisatie drong vanaf een podium er bij de deelnemers op aan om aanwijzingen op te volgen en op de afgebakende routes te blijven omwille van het samenleven met de inwoners en andere toeristen die Santiago bezoeken.

Bekijk ook: Zo maakt Spanje korte metten met onopgevoede en dronken toeristen 

Vooral inwoners zijn het zat. Die ondervinden steeds meer overlast van de almaar toenemende populariteit van de pelgrimsroute. Die was al heel populair en trok pelgrims aan uit alle werelddelen, maar het lijkt dat de periode met reisbeperkingen tijdens de coronapandemie nog meer mensen heeft doen laten besluiten op hun persoonlijke bedevaart te gaan.

De controverse over het massatoerisme in Santiago Compostela, net als bij andere steden die als magneten grote bezoekersstromen aantrekken, uit zich nu in een controverse tussen de president van de Xunta van Galicië en de oppositiepartijen. Die controverse bestaat al langer, maar werd altijd enigszins tot zwijgen gebracht vanwege het economische belang ervan voor de regio sinds de pelgrimsroute in 1993 door de toenamalige regioregering opnieuw leven in werd geblazen door deze breed te promoten. 

Bekijk ook: Laat de weg een stempel op jou drukken en jij niet op de weg

Volgens het aartsbisdom van Santiago hebben op maandagochtend 2.091 mensen de Compostela opgehaald, het certificaat dat bevestigt dat ze de Camino volgens de minimaal gestelde eisen hebben afgelegd. De dag ervoor waren het er meer dan 2.700. Op 24 juli werd een symbolisch record gebroken, omdat voor het eerst in de geschiedenis al 200.000 pelgrims Santiago bereikten voor de jaarfeesten van Santiago. In 2019 was dat pas in augustus. Het Heilig Jaar dat eigenlijk in 2021 was, werd vanwege de pandemie doorgeschoven naar 2022.

In juli konden 67.203 mensen de Compostela ophalen, 26% meer dan in 2019. Het fenomeen van het heilige jaar trekt vooral in de zomer extra veel Spaanse pelgrims aan. Buitenlanders zijn in andere maanden veruit in de meerderheid en meer verspreid over het jaar als geheel.

Bekijk ook: Pelgrim staande gehouden op de Camino de Santiago met 11 dieren

Al deze statistieken zijn relatief omdat veel mensen de Camino doen zonder hun legitimatie af te stempelen. De toestroom lijkt deze zomer echter ongekend en lokt dus van alle kanten meer kritiek uit vanwege de overlast. Zelfs in steden die zo afhankelijk zijn van het feit dat de route door hun stad loopt, zoals Sarria in Lugo. Dit is voor veel wandelaars het belangrijkste vertrekpunt en in hun race om een bed in de hostels te verkrijgen, wandelen ze vaak ook deels ’s nachts waarbij ze inwoners wakker maken. 

Handleiding voor goede praktijken

Drie sociale organisaties in Santiago hebben dit jaar een handleiding van goede praktijken opgesteld. In de tekst worden lezers eraan herinnerd dat er mensen langs de route wonen. De wandelaars en fietsers worden verzocht het dagelijks leven van die inwoners niet te verstoren.

Vorige week gingen echter de beelden viraal van grote menigten jongeren van de katholieke jongerenbedevaart. Die namen de straten in het historische centrum compleet over, liepen schreeuwend en zingend door de straten, organiseerden etentjes op straat en zorgden samen met andere uitspattingen voor onrust in de buurt. 

Terwijl de gemeente een pact voor duurzaam toerisme aan het voorbereiden zegt te zijn, zeggen de gemeentelijke groepen van BNG en Compostela Aberta het heersende toerismemodel in Santiago als “invasief”, “onhoudbaar” en “roofzuchtig” te beschouwen, zoals naar hun mening deze zomer laat zien.

De president van de Xunta, Alfonso Rueda, ziet deze kritiek als ideologisch en insinueert dat ze gericht zijn tegen de katholieke bedevaart. Hoewel hij toegeeft dat er af en toe een probleem van teveel mensen op een plek optreedt, benadrukt hij de voordelen van het succes van de Xacobeo.

Dit vind je misschien ook leuk