Het beste restaurant ter wereld ligt in Barcelona

Uitreiking van 'The World's 50 Best Restaurants'

door admin
Best restaurants Disfrutar

Het gerenommeerde tijdschrift Restaurant heeft in Los Angeles de prestigieuze prijzen uitgereikt aan de 50 beste restaurants ter wereld. Dit jaar prijkt een restaurant in Barcelona op de eerste plaats. Daarmee kroont het zich tot het beste ter wereld in 2024. Vier andere Spaanse restaurants haalden ook de top 50.

De jaarlijkse uitreiking van ‘The World’s 50 Best Restaurants’ in Los Angeles is een prestigieuze gebeurtenis die de beste eetgelegenheden over de hele wereld erkent. Het initiatief voor deze prijzen is genomen door William Reed Business Media met het doel om de internationale gastronomie te vieren en te promoten. De lijst wordt samengesteld door een panel van meer dan 1.000 internationale culinaire experts, waaronder chefs, restaurateurs, critici en fijnproevers.

Beste restaurant ter wereld

Het restaurant in Barcelona dat dit jaar met de eer strijkt is Disfrutar. Dit restaurant opende in 2014 en wordt geleid door chefs Oriol Castro, Eduard Xatruch en Mateu Casañas. Zij ontmoetten elkaar bij het beroemde restaurant El Bulli, zelf meerdere keren winnaar van deze prijs. Inmiddels is Disfrutar verworden tot een culinair fenomeen. Met een derde Michelinster op zak, is het restaurant een baken van innovatie en creativiteit in de Spaanse gastronomie. De mentor van de chefs is dan ook niemand minder dan Ferran Adrià van El Bulli. Het restaurant biedt gedurfde, moderne gerechten die de mediterrane keuken op een verrassende manier herinterpreteren. Gasten kunnen er altijd rekenen op een onvergetelijke eetervaring vol verrassingen. Gelegen in de wijk Eixample van Barcelona, valt het restaurant op door zijn eenvoudige buitenkant die leidt naar een lichtovergoten, witgekalkte eetzaal en een zonovergoten terras aan de achterkant.

Reacties van de chefs

Tijdens de uitreiking op 5 juni in Los Angeles waren de chefs zichtbaar geëmotioneerd. Oriol Castro zei: “We zijn erg nerveus, woorden schieten tekort”, terwijl Eduard Xatruch tranen van vreugde niet kon bedwingen en zijn dank uitsprak aan het Spaanse culinaire landschap, hun team in Barcelona en hun families. Mateu Casañas benadrukte de toewijding en het harde werk dat nodig is geweest om dit niveau te bereiken.

Andere Spaanse restaurants in de top 50

Naast Disfrutar wisten nog vier andere Spaanse restaurants een plek te veroveren in ‘The World’s 50 Best Restaurants’ 2024:

 • Etxebarri in Axpe, Vizcaya, dat steeg naar de tweede plaats.
 • DiverXO in Madrid, dat de vierde plaats behaalde (vorig jaar op 3).
 • Quique Dacosta in Denia, op de veertiende plaats (vorig jaar op 20).
 • Elkano in Getaria, op de achtentwintigste plaats.

Deze prestaties onderstrepen de dominantie van Spanje in de wereldwijde gastronomische scene.

De Keuken van Disfrutar

Disfrutar biedt twee parallelle en uitzonderlijke menu-opties van ongeveer 30 gangen: de ‘Disfrutar Classic’ met bekende klassiekers en de ‘Disfrutar Festival’ met seizoensgebonden nieuwe creaties. Beide menu’s kosten 290 euro, exclusief wijnarrangementen van 160 euro. De gerechten variëren van innovatieve interpretaties van traditionele gerechten tot geheel nieuwe culinaire ervaringen, zoals hun beroemde Chinese broodjes en de vernieuwende gazpacho sandwich. De service is snel en fantastisch, waarbij de kleine gerechtjes snel achter elkaar worden geserveerd. Dat zorgt volgens kenners voor een soort culinaire achtbaan. Naast deze prijs heeft Disfrutar drie Michelinsterren en werd meerdere keren erkend als beste restaurant in Barcelona.

Innovatieve technieken

De keuken van Disfrutar staat bekend om zijn vooruitstrevende technieken zoals multiesferificatie, het maken van bladerdeeg zonder bloem en het creëren van oliën uit diverse ingrediënten. Deze methoden zijn een direct gevolg van de invloed van Ferran Adrià en hebben bijgedragen aan de revolutionaire status van Disfrutar in de culinaire wereld.

Met deze recente erkenning bevestigt Spanje opnieuw zijn status als toonaangevende bestemming voor fijnproevers en culinaire liefhebbers wereldwijd.

Top 10 van  ‘The World’s 50 Best Restaurants’ 2024

 1. Disfrutar, Barcelona
 2. Etxebarri, Axpe
 3. Table by Bruno Verjus, Parijs
 4. DiverXO, Madrid
 5. Maido, Lima
 6. Atomix, New York
 7. Quintonil, Mexico-Stad
 8. Alchemist, Kopenhagen
 9. Gaggan Anand, Bangkok
 10. Don Julio, Buenos Aires

Vorig jaar

Vorig jaar haalden slechts drie Spaanse restaurants de top 50. De hoogste notering ging toen naar Disfrutar, dat de tweede plaats bereikte. DiverXo in Madrid veroverde de derde plaats en is dus dit jaar een plekje gezakt. Dit avant-gardistische culinaire paradijs met drie Michelinsterren in Madrid biedt een eetervaring die kan worden omschreven als ‘eetbaar theater’. Vervolgens bezette Asador Extebarri, gelegen in het pittoreske stadje Atxondo in Biskaje, de vierde plek op de lijst. Onder de vaardige leiding van Bittor Arguinzóniz omarmt dit rustieke, maar verfijnde etablissement de elementaire kracht van vuur met op maat gemaakte grills ontworpen door de visionaire chef zelf. Dit jaar heeft verder alleen restaurant The Jane in Antwerpen een plek veroverd op de lijst die geen Nederlandse notering heeft.

Dit vind je misschien ook leuk