Het ‘nieuwe normaal’ in Spanje: aan deze regels moet je je houden

door admin
Het ‘nieuwe normaal’ in Spanje: aan deze regels moet je je houden

De noodtoestand is zondag, na 98 dagen, opgeheven en de grenzen voor EU-landen zijn weer open. Om een nieuwe corona-uitbraak te voorkomen geldt in heel Spanje: onderling minimaal anderhalve meter afstand houden en, waar dat niet mogelijk is, een mondkapje dragen. Daarnaast bestaan er tussen de autonome regio’s kleine verschillen in de veiligheidsvoorschriften.

Regio’s aan de oostkust en zuidkust

In Andalusië is in afgesloten ruimtes binnen een bezetting van 75% en buiten 100% toegestaan en mogen groepen niet groter zijn dan 35 personen. Bij buitenactiviteiten zijn maximaal 1.500 mensen welkom, binnen zijn dat er 800 met een maximale bezetting van 65%. Begrafenissen mogen binnen door 30 en buiten door 60 personen worden bijgewoond.

In Catalonië geldt tot 25 juni in alle openbare ruimtes een maximale bezetting van 50% binnen en 75% buiten, daarna kan het per gelegenheid worden aangepast. Op het strand moet een onderlinge afstand van twee meter worden aangehouden en grote groepen worden vermeden.

In Murcia geldt op de stranden geen bezettingslimiet. In openbare gelegenheden is een bezetting van 75% toegestaan en de gasten moeten zitten. Buiten zijn maximaal 500, binnen maximaal 200 toegestaan en groepen mogen niet groter zijn dan 30 personen. De discotheken blijven voorlopig dicht. Bejaardenhuizen gaan wel langzaam open. 

In Valencia geldt voor openbare gelegenheden een maximale bezetting van 75%, voor winkelcentra is dat 60%. Aan evenementen in de buitenlucht mogen 800 mensen deelnemen. Bij begrafenissen zijn binnen 25 en buiten 50 personen toegestaan.

Noord-Spanje

In Asturië is op bruiloften en begrafenissen een bezetting van 75% toegestaan. Voor openbare gelegenheden geldt, afhankelijk van het risico een toegestane bezetting van 50% of 75%.

In Cantabrië mogen groepen van maximaal 25 personen bij elkaar komen. Schoolklassen mogen voor 75% bezet zijn. Bezoek aan bejaardenhuizen wordt op afspraak weer toegestaan. Kerkdiensten zijn toegestaan met een bezetting van maximaal 75%, net als begrafenissen (50 personen buiten, 25 binnen) en bruiloften (250 personen buiten, 150 binnen). 

In Baskenland is in gelegenheden waar de sociale afstand niet kan worden aangehouden een bezetting van 60% toegestaan. Bij sportevenement zijn buiten 1000 personen en binnen 300 personen toegestaan. Op begrafenis maximaal 75.

In Galicië geldt voor openbare ruimtes en zwembaden een bezettingslimiet van 75%. Bij begrafenis mogen buten 60 personen aanwezig zijn. Overdekt sporten mag bij een bezetting van twee derde en maximaal 25 personen. Bij activiteiten voor kinderen zijn buiten 250 en binnen 150 personen welkom. 

In Navarra mogen zwembaden voor 75% bezet zijn, terrassen buiten 100%. Speelplaatsen gaan weer open, activiteiten voor ouderen worden onder voorwaarden opgestart en culturele en sportieve activiteiten zijn binnen met 500 personen en buiten met 1000 personen toegestaan.

Regio’s in het binnenland

In Aragon geldt voor horeca, evenementen en zwembaden een bezetting  van 75%. Tot 30 september zijn feesten voor patroonheiligen niet toegsteaan. Voor evenement met meer dan 1.000 deelnemers is een vergunning nodig.

In Castilië-La Mancha mogen markten, winkels, parken, horeca, disco’s en nachtclubs voor 75% open. 65-plussers hebben voorrang bij entree. Verder wordt de inwoners gevraagd feesten uit te stellen tot na 15 juli. 

In Castilië en León zijn deze zomer alle feesten voor patroonheiligen en stierenrennen afgelast. Wel worden bepaalde stierengevechten, concerten, culturele evenementen en sportwedstrijden toegestaan met een bezettong van maximaal 75%. Zwembaden mogen met een bezetting van 75% open. Voor discotheken is dat 30%.

In Madrid blijven de discotheken dicht tot 6 juli, zwembaden mogen 50% bezet zijn en voor begrafenissen, bruiloften en kerkdiensten is dat 75%. Na 6 juli zal de bezetting in gesloten ruimtes 60% mogen zijn en in de open lucht 80%.

In de Extremadura zijn feesten voor patroonheiligen, processies en volksfeesten verboden tot 31 juli.

In La Rioja mag bij begrafenissen, bruiloften en kerkdiensten de bezetting 75% zijn. Winkels hotels, musea en theaters 75%. In veel gevallen krijgen 65-plusser voorrang bij de entree. Voor restaurant en cafés geldt geen limiet, mits de sociale afstand gewaarborgd wordt. Ook uitgaansgelegenheid mogen open, met een bezetting van 75%, en met tafels op de dansvloer.

De eilanden

Op de Balearen mogen openbare gelegenheden een bezetting hebben van binnen 75%. Op het strand zijn groepen van maximaal 25 personen toegestaan en moet men 4 vierkante meter per persoon aanhouden. Op begrafenissen zijn buiten 70 en binnen 30 personen toegestaan, op bruiloften 250 personen buiten, 150 binnen, met een maximale bezetting van 75%. Het gebruik van wijwater is niet toegestaan. Vanaf 1 juli zijn evenementen en feesten weer toegestaan.

Op de Canarische Eilanden geldt voor evenementen een bezetting van 75%, met in de open lucht maximaal 1000 en binnen 300 personen. Bij voorstellingen worden de zitplaatsen toegewezen. (Sport)evenement, bruiloften, begrafenissen zijn voor 75% toegankelijk. Activiteiten op campings mogen uitsluitend met vergunning van de gemeente en in groepen van maximaal 20 personen.

 

 

 

Dit vind je misschien ook leuk