Hevige regenbuien, overstromingen en chaos in Oost-Spanje:

door admin
chaos en overstromingen

Een ongebruikelijke en zware regenval heeft het oosten van Spanje getroffen, met stortregens en hagelbuien die van Catalonië tot Murcia hebben gereikt. In sommige gebieden viel er tot 50 liter water per vierkante meter in slechts 20 minuten. De gevolgen waren ernstig, met ondergelopen straten, meegesleurde auto’s, chaos en talloze interventies van de brandweer.

Of de regen blijft uit of het valt in te grote hoeveelheden op hetzelfde moment. Voor de droge gebieden is elk beetje water welkom, maar bij overstromingen zoals die van dinsdag op Mallorca en woensdag in andere delen van oostelijk Spanje stroomt veel van het waardevolle water zo de zee weer in. Later deze week zal duidelijk zijn hoeveel deze buien hebben bijgedragen aan Spanje’s waterreserves.

Ernstige overstromingen in Murcia

In de regio Murcia werden op woensdag steden zoals Molina de Segura zwaar getroffen. Straten werden overspoeld door het water, waardoor het onmogelijk was om te rijden. Veel bewoners raakten ingesloten en moesten wachten tot de regen ophield. Lokale autoriteiten meldden dat verschillende automobilisten vast kwamen te zitten in hun voertuigen. De brandweer redde onder andere een vrouw en een kind uit een auto die door het water werd meegesleurd. Weerdienst AEMET maakte melding van 43,8 liter water per vierkante meter in slechts 20 minuten. Dat is volgens AEMET een grotere hoeveelheid dan de normale gemiddelde hoeveelheid neerslag die in de regio in een hele zomer wordt gehaald.

In totaal heeft de noodhulpdienst 112 in Murcia 420 incidenten gerapporteerd die verband houden met de stortregens.  139 oproepen hielden verband met waterophopingen en overstromingen en 82 gingen over obstakels op wegen. De meeste meldingen kwamen uit de stad Murcia zelf (222 incidenten), gevolgd door Las Torres de Cotillas (36) en Molina de Segura (21).

Problemen in Alicante, Costa Blanca en Albacete

AEMET had er al voor gewaarschuwd; ook de provincie Alicante ondervond grote problemen door de regenval. De snelweg A-31 werd afgesloten tussen La Encina en Caudete vanwege de overstromingen. De hoofdstad Alicante en andere kustplaatsen zoals Orihuela, Torrevieja, Calpe en Gata de Gorgos werden zwaar getroffen, evenals het binnenland zoals Valle del Vinalopó.

In Albacete veroorzaakte de zware regenval eveneens veel overlast. In dorpen zoals Navas de Abajo was het bijna onmogelijk om te rijden door het dorp, en in Fuente-Álamo zorgden overstromingen voor problemen op de wegen. Naast regenbuien werden er in Albacete ook hevige hagelbuien gemeld.

Onweersbuien in Catalonië

Catalonië was de laatste regio die door de regenval werd getroffen. In de provincie Barcelona botste een trein tegen een omgevallen boom in Montesquiu, waardoor het treinverkeer werd stilgelegd. Gelukkig raakten de passagiers en de bestuurder niet gewond. In Olván werd een auto meegesleurd door het water, waarbij de brandweer twee helikopters en zeven eenheden inzette om de bestuurder te redden.

Historische storm zorgt voor overstromingen op Mallorca

Mallorca werd al op dinsdag zwaar getroffen door een historische storm. Die leidde tot de sluiting van het vliegveld van Palma. De grote hoeveelheid neerslag, die zeer lokaal in slechts een paar uur viel, overstroomde verschillende delen van de luchthaven, waardoor deze een uur stilgelegd moest worden. Op sommige punten viel 45 liter per vierkante meter in een uur tijd. Hoewel er geen dodelijke slachtoffers vielen, is er aanzienlijke materiële schade aan restaurants en winkels, net aan het begin van het toeristenseizoen.

Toeristen die dinsdag aankwamen op het vliegveld van Palma werden geconfronteerd met overstromingen en waterschade. Grote hoeveelheden water stroomden van de daken van terminalgebouwen, en verschillende gebieden in de buurt van het vliegveld raakten overstroomd. Operaties op het vliegveld moesten worden gestopt, en de zware regenval zorgde voor aanzienlijke vertragingen en annuleringen van vluchten.

Weersverwachting

Vanaf donderdag verdwijnt de kans op regen langs de Spaanse oostkust. Alleen is er kans op een paar lichte buien in Alicante en Murcia op zondag en zwaardere regenval op de Balearen die dag.

Dit vind je misschien ook leuk