Hier in Spanje wordt het koud en gaat het regenen (of zelfs sneeuwen)

door admin
regenen

Een Atlantische storm in de buurt van de Britse eilanden zal het grootste deel van deze week regen naar een deel van het schiereiland sturen. Negen regio’s krijgen volgens berekeningen van meteorologen te maken met hevige regen, harde wind en een wilde zee langs de kust. In slechts enkele gebieden in Spanje kunnen mensen genieten van aangename temperaturen en zon.

Dat blijkt uit een waarschuwing die de Spaanse meteorologische dienst (AEMET) heeft afgegeven in de regio’s Aragón, Asturië, Cantabrië, Catalonië, Andalusië, Galicië, Navarra, de Canarische Eilanden en de Valenciaanse Gemeenschap. De Atlantische storm brengt koudere lucht met zich mee op grote hoogte. Dat veroorzaakt een uitgesproken thermische daling van de maximale temperaturen. Deze koude lucht zal ook de sneeuwgrenzen verlagen. Vooral de bergen van het noordelijke deel van het schiereiland en de Pyreneeën krijgen met sneeuw te maken.

Regen en harde wind

Ook eltiempo.es meldt in de laatste update dat er regenbuien zullen die tot 20 liter per vierkante meter neerslag zullen achterlaten binnen het tijdsbestek van één uur. In sommige gebieden zoals Navarra of Aragón kan dit oplopen tot 40 liter binnen 12 uur. Ook wordt zware regen voorspeld voor Catalonië, met name het noordelijke deel in de provincies Lleida en Girona. Tot het weekend blijven er buien komen in het noorden van Spanje. De meeste liters neerslag vallen naar verwachting in het noorden van Galicië, Asturië, Cantabrië, Baskenland, Navarra, La Rioja en het noorden van Aragon en Catalonië. In de laatste twee regio’s kan het de 100 mm overschrijden. Ook het noorden van de regio Valencia krijgt met buien te maken. Jammer genoeg hoeft het droge zuiden van Spanje niet op regen te rekenen. Klik hier om de buienradar van eltiempo te bekijken.

Temperatuurdaling

Dinsdag zal de daling van de maximumtemperaturen al uitgesproken zijn in grote delen van het binnenland van het schiereiland. In regio’s zoals het binnenland van Baskenland, Navarra, La Rioja, het zuiden van Castilla y León en de valleien van de Taag en Guadiana zou de daling kunnen variëren van 8ºC tot 10ºC. Desondanks worden dinsdag nog steeds zeer hoge maximumtemperaturen verwacht in het zuidoosten van het schiereiland, met mogelijke maxima van 30ºC in sommige gebieden van Murcia, Alicante of Almería. Tussen woensdag en donderdag blijven de temperaturen dalen, zij het op mildere wijze.

Volgens de huidige voorspellingen zullen de temperaturen tegen het einde van de week stabiel blijven. Tot die tijd zullen weinig gebieden de 25ºC overschrijden. In de noordelijke helft kan het kwik zelfs onder de 20ºC blijven. Vanaf het weekend wordt het naar alle waarschijnlijkheid weer warmer in de genoemde gebieden.

Veel wind en hoge golven

Vrijwel alle kustgebieden van het land zullen te maken krijgen met sterke windvlagen en een maritieme storm die golven tot vijf meter hoog zal veroorzaken. Vooral Galicië, Asturië en Cantabrië krijgen hiermee te maken. In andere gebieden, zoals Almería of Granada, zullen de golven met drie meter minder hoog zijn.

Ook de Canarische Eilanden zullen de komende dagen niet ontsnappen aan de ongewone weersomstandigheden. De winvlagen zullen variëren tussen de 50 en ruim 60 km/u, vooral Gran Canaria en Tenerife zullen door harde wind worden getroffen.

Naar verwachting zal de storm zich in de loop van de week verplaatsen, hoewel de neerslag verspreid zal blijven en vooral in het noorden gedurende het hele komende weekend aanhoudt. De regen kan zelfs mediterrane gebieden bereiken, zoals de Valenciaanse Gemeenschap, waar de temperaturen de komende dagen ook drastische veranderingen zullen ondergaan.

Dit vind je misschien ook leuk