Historisch dure vakanties in Spanje: Toeristische ‘boom’ zet inflatie vast

door admin
Historisch dure vakanties in Spanje: Toeristische 'boom' zet inflatie vast

Het toeristische succes in het hoogseizoen heeft de neerwaartse trend van de kerninflatie, de index die energie en onbewerkte voedingsmiddelen uitsluit, tot staan gebracht, met percentages tot wel 6%. Desondanks verwacht de Spaanse Bank dat de gemiddelde kerninflatie dit jaar rond de 4% zal liggen.

Vakanties gaan als duurste ooit de geschiedenis in

De duurste vakanties ooit worden weerspiegeld in het meest recente kwartaalrapport van de Spaanse Bank. Vooral duur geworden pakketreizen, restaurants en bars dragen bij aan het buitensporige prijsniveau in 2023. Dat is gemeten als het verschil tussen de waargenomen inflatie en het gemiddelde inflatiepercentage tussen 2000 en 2019, het referentiejaar vóór de Covid-impact.

Deze twee componenten hebben het afgelopen anderhalf jaar aanzienlijk bijgedragen aan de kerninflatie, wat deels kan worden toegeschreven aan de heropleving van de vraag in de vrijetijds- en dienstensector.

Zeven keer duurder

Met augustus als traditionele vakantiemaand is de bijdrage van vrijetijdsbesteding aan de inflatie enorm. Het boeken van accommodatie, autoverhuur en vergelijkbare diensten binnen reispakketten is zeven keer duurder geworden dan het gemiddelde tussen 2000 en 2019, met een stijging van 22,2% in augustus 2023, vergeleken met het gemiddelde van 3,1% dit decennium tot aan de pandemie. Dit element heeft de meeste bijdrage geleverd aan de inflatie tijdens de zomermaanden.

Uit eten en drinken is duurder geworden in Spanje

Ook de prijzen van restaurants en bars zijn twee keer zo snel gestegen, met een toename van 6,5%, terwijl het gemiddelde tussen 2000 en 2019 2,7% bedroeg. Volgens het Nationaal Statistiekbureau kosten toerisme en horeca bijna 9% meer dan een jaar geleden, dat is de hoogste stijging, voedselprijzen niet meegerekend.

Het gewicht van toeristische en horecadiensten binnen de kerninflatie is significant (ongeveer 20%). Dit hoge gewicht in de kerninflatie zorgt ervoor dat de hoge inflatie deze zomer een daling van de prijzen tegen gaat.

Belangrijk voor de ECB

In de zomer besprak de Europese Centrale Bank (ECB) de verschillende inflatie-indicatoren in haar prijsbewaking. Met name de inflatie van diensten is niet zo sterk gedaald als die van energie of goederen. Dat baarde de door Christine Lagarde geleide instelling zorgen. In Spanje, zoals te zien is, zijn toerisme- en vrijetijdsdiensten alleen maar in prijs gestegen tijdens het zomerseizoen, hoewel de Spaanse centrale bank geen alarm heeft geslagen.

Economische impact op het BBP

Ondanks het verlies van koopkracht om deze vakanties te financieren, blijkt dat het Spaanse bbp in grote mate wordt ondersteund door de sterke prestaties van de diensten in de horeca- en toerismesector. Dit ondanks het feit dat de kosten van levensonderhoud en vrijetijdsbesteding aanzienlijk hoger zijn dan voor de pandemie.

Dit vind je misschien ook leuk