Historische drugsvangst in Spanje: bijna 10 ton cocaïne in beslag genomen

door admin
Historische drugsvangst in Spanje: bijna 10 ton cocaïne in beslag genomen

De drugs waren zorgvuldig verstopt tussen 1080 kratten met bananen in een gekoelde container. De zogenaamde Operatie Nano heeft tot nu toe nog niet geleid tot arrestaties, maar onthulde banden met ten minste tientallen Europese criminele organisaties. Volgens de Spaanse politie werkte deze netwerken samen om de drugs vanuit Ecuador naar Europa te smokkelen. 

De vondst van 9436 pakketten drugs liet de autoriteiten verbaasd achter. De unieke markeringen op de cocaïneblokken dienen als identificatietekens voor de Europese criminele organisaties die de zending zouden ontvangen. In totaal werden meer dan 30 verschillende logo’s ontdekt op de pakketten.

Mogelijk meerdere organisaties achter dezelfde zending

Alberto Morales, hoofdinspecteur van de nationale politie, legde uit dat deze markeringen suggereren dat meerdere organisaties investeerden in dezelfde zending. Dit vermindert de risico’s, aangezien investeringen over verschillende routes worden verdeeld.

Bananenhandelaar als dekmantel

De lading, afkomstig uit Machala, Ecuador, werd oorspronkelijk verzonden door een bedrijf dat vermoedelijk internationaal handelde in bananen. Er zijn echter sterke vermoedens dat dit bedrijf slechts een dekmantel is voor grootschalige drugssmokkel. De organisatie achter deze zending is mogelijk verantwoordelijk voor het bevoorraden van enkele van de grootste drugshandelnetwerken in Europa.

Het onderzoek onthulde verder dat de eindbestemming van de drugs niet Spanje was, maar een ander Europees land. “Een dergelijke hoeveelheid drugs is te groot voor één enkel land om op te nemen”, aldus de hoofdinspecteur.

Deze inbeslagname breekt het vorige record van bijna 9 ton cocaïne, eveneens gevonden in Algeciras in 2018, verborgen in een container met bananen uit Colombia.

Het onderzoek blijft gaande en de politie hoopt uiteindelijk de sleutelfiguren achter deze grootschalige operatie te identificeren en te arresteren.

Lees ook: Drugsmaffia in Spanje vrijwel altijd gelieerd aan Nederland of Engeland

Dit vind je misschien ook leuk