Hoe Spaanse olijfpitten de bouwindustrie ingrijpend kunnen veranderen

door admin
olijven en olijfpitten

Mensen zijn inventief. Zeker nu er steeds meer aandacht komt voor recyclen en een circulaire economie. Een hoogleraar uit La Rioja toonde aan dat het toevoegen van olijfpitten aan bakstenen hun isolatie-eigenschappen verbetert. Bovendien zorgt deze methode voor minder afval en stimuleert de circulaire economie.

Traditionele bakstenen bestaan voornamelijk uit klei, zand, water en diverse toevoegingen afhankelijk van de gewenste eigenschappen. Er is echter een nieuw element ontdekt dat aan bakstenen kan worden toegevoegd: de olijfpit. Alejandro San Vicente Navarro, hoogleraar aan de Universidad de La Rioja, heeft in zijn proefschrift aangetoond dat het toevoegen van gemalen olijfpitten aan bakstenen hun isolatie-eigenschappen verbetert. Daarnaast draagt deze innovatie bij aan de circulaire economie door duurzaamheid en efficiëntie te combineren. Een ontdekking die de bouwindustrie voorgoed kan veranderen.

Betere isolatie

“Door gemalen olijfpitten toe te voegen aan het baksteenmengsel worden de stenen iets minder sterk, maar neemt hun isolatiecapaciteit toe. Hierdoor wordt warmteverlies tot een minimum beperkt,” legt Alejandro San Vicente uit. De pitten vervangen in het mengsel het aggregaat, een korrelvormige bouwstof die vaak wordt gebruikt om de sterkte, duurzaamheid en bestendigheid te verbeteren. Uit onderzoek blijkt dat de optimale vervanging van deze bouwstof tussen 5% en 30% ligt, aangezien boven dit percentage de gewenste eigenschappen verloren gaan. Door bovendien voor deze toepassing olijfpitten te gebruiken van olijven die voor olieproductie zijn bestemd, heeft dit een positief gevolg voor de agrarische sector. Dit bijproduct van de olijfolie-industrie krijgt hiermee een nieuwe waarde.

Duurzame oplossing

Door ‘afval’ uit de olijfolieproductie te gebruiken, verminderen deze nieuwe bakstenen niet alleen de milieu-impact door het gebruik van traditionele grondstoffen te beperken, maar dragen ze ook bij aan energiebesparing dankzij hun verbeterde isolatiewaarde. Het omzetten van een agrarisch restproduct in een waardevolle grondstof is een ontwikkeling die zowel de bouwsector als de landbouwsector ingrijpend belooft te veranderen.

Olijfpitten als brandstof voor vliegtuigen

Eerder schreven we al over een pilotproject van het Spaanse oliebedrijf Cepsa om duurzame vliegtuigbrandstof (SAF) gemaakt van olijfpitten en ander plantaardig afval te gebruiken voor 220 vluchten vanaf Sevilla Airport. Hiermee zou de uitstoot van 200 ton CO2 worden voorkomen. Sindsdien is Cepsa gestart met de verkoop van SAF aan vijf van de grootste Spaanse luchthavens die samen goed zijn voor 60% van het passagiersverkeer in het land.

Dit vind je misschien ook leuk