Hoe werkt de vereniging van eigenaars in Spanje?

door admin
Hoe werkt de vereniging van eigenaars in Spanje?

De gemeenschappelijke ruimten zijn bijvoorbeeld  zwembaden, tuinen, trappenhuizen en zaken als de beveiliging van het complex of de elektrische toegangspoort horen er ook bij. De VvE is verantwoordelijk voor het in goede staat houden van het gezamenlijk eigendom. Hierbij hoort het onderhoud van bovengenoemde zaken en de kosten daarvan. Om die kosten te kunnen betalen draag elke mede-eigenaar maandelijks bij in de grote pot. Hoe groter de woning is die je als eigenaar bezit, hoe groter je maandelijkse bijdrage zal zijn. Hier staat tegenover dat je ook een groter aandeel in stemmen hebt op de jaarvergadering.

Jaarvergadering

Tijdens de verplichte jaarvergadering waar alle eigenaren verplicht bij aanwezig moeten zijn of een ander moeten machtigen om voor hen te stemmen, worden zaken rond het onderhoud en eventuele herstelwerkzaamheden besproken en welk bedrijf deze zal gaan uitvoeren.  Bovendien wordt hier over wijzigingen in de samenstelling van het bestuur van de VvE gestemd. Wie achterloopt met zijn betalingen aan de VvE heeft geen stemrecht.

Aankoop woning met schuld aan de VvE

Koop je een woning in een gebouwencomplex of urbanisatie let dan goed op of de huidige eigenaar wel heeft voldaan aan zijn betalingsverplichtingen naar de VvE toe. Is dat niet het geval dan draait u daar als nieuwe eigenaar met terugwerkende kracht (het lopende jaar en de drie voorgaande jaren) alsnog voor op. Dit is geregeld in de Spaanse Wet 49/1960 van 21 juli inzake de Horizontale Eigendom inzake stedelijke rehabilitatie, regeneratie, en verbouwingen.

Certificaat bij koopakte

De verkopende partij dient daartoe bij de notariële koopakte voor de overdracht van de woning een certificaat toe te voegen dat is afgegeven door de secretaris van de VvE en waarin staat vermeld of er al dan niet een betaalachterstand is. Zonder dit certificaat kan de notariële koopakte niet worden verleden, tenzij de verkopende partij uitdrukkelijk door de kopende partij wordt vrijgesteld van deze betalingsverplichting.

Vraag om advies

Wenst u meer zekerheid over bovengenoemde zaken? Neem dan contact op met een van de in Spaans vastgoed gespecialiseerde Nederlandstalige advocaten van Arcos & Lamers Asociados. Uw advocatenkantoor in Marbella zal alle stappen ondernemen die nodig zijn om uw belangen te behartigen zodat u niet voor onnodige verrassingen komt te staan bij aankoop van uw huis in Spanje.

Dit vind je misschien ook leuk