Waar processierupsen eerder vooral in het voorjaar en op specifieke plekken in Spanje een gevaar vormden voor honden en in sommige gevallen ook mensen, komt deze nu eerder in het jaar voor en ook verspreid over een groter geografisch gebied in Spanje.
In Spanje is de dennenprocessierups waargenomen in gebieden waar deze voorheen niet vaak voorkwam, zoals in de hoger gelegen delen van de Sierra de Guadarrama en de Pyreneeën. Met de aanhoudende zomerse hitte waarschuwen Spaanse deskundigen voor de massale verspreiding van de processierups, die een groot risico vormt voor zowel mensen als dieren, met name honden. In regio’s zoals de Balearen, waaronder Ibiza en Formentera, zijn er voorlichtingscampagnes gestart om bewoners en toeristen bewust te maken van de gevaren van deze rups. Verschillende gevallen van contact met de processierups hebben geleid tot ziekenhuisbezoeken voor zowel mensen als dieren die ernstig getroffen zijn door de toxische haren van de rups.
Vroege opkomst van de processierups
De processierups komt normaal gesproken in de herfst uit en brengt de winter slapend door. Vervolgens begint de rups zich in kolones in het voorjaar over de grond te verplaatsen en is dan het gevaarlijkst. Door de ongewoon hoge temperaturen is deze soort eerder actief geworden. De veranderingen in het klimaat zorgden ervoor dat het afgelopen jaar al in de winter meldingen kwamen van processierupsen in gebieden zoals Murcia en Menorca. Door de warmere temperaturen daar verlaten ze eerder hun nesten. Dat vergroot het risico op contact met mensen en dieren aanzienlijk.
Kan dodelijk voor honden zijn
Hoewel de processierups zelf uiteindelijk een vlinder wordt, kan ze zich verdedigen door haar giftige haren los te laten als ze zich bedreigd voelt. Voor honden kan dit fataal zijn. De haren bevatten een gif dat bij honden heftige allergische reacties, ademhalingsproblemen en oogschade kan veroorzaken. In ernstige gevallen kan contact met de rups zelfs de dood van een dier betekenen.
Dierenartsen waarschuwen
Dierenartsen dringen er bij hondenbezitters op aan om extra alert te zijn tijdens wandelingen, vooral in bossen en parken waar de processierups veel voorkomt. Ze raden aan om honden aan de lijn te houden, zodat eigenaren direct kunnen ingrijpen als hun hond in de buurt van een rups komt. Daarnaast wordt geadviseerd om bij de minste verdenking van contact met een rups onmiddellijk een dierenarts te raadplegen.
Pas op in dennenbossen
Waar in Noord-Europa het gevaar meer komt van de eikenprocessierups (Thaumetopoea processionea), gaat het in Spanje om de dennenprocessierups (Thaumetopoea pityocampa). Pas dus vooral op met je viervoeter in mediterrane dennenbossen. Deze bomen vormen namelijk de belangrijkste voedselbron voor de rups. De rups komt in Spanje ook voor in bossen met ceders en sparren, maar in mindere mate. Regio’s zoals Catalonië (Osona, Solsonès en Berguedà) en de Sierra de Baza in Granada zijn het zwaarst getroffen, met meldingen van grote plagen die zowel de bossen als de volksgezondheid beïnvloeden door de irriterende haren van de rups.
Lees ook: Wat te doen als je hond in aanraking is gekomen met een processierups?