Wat te doen als je hond in aanraking is gekomen met een processierups?

door admin
processierups hond

Hondenliefhebbers, pas op voor processierupsen! Met het zachte weer en de aankomende lente duikt de processierups weer op in Spanje. Vooral op plekken met veel pijnbomen is het harige diertje alom aanwezig. Deze rups kan bijzonder gevaarlijk zijn voor honden.

De Thaumetopoea pityocampa’ kan voor veel narigheid zorgen bij onze trouwe viervoeters. Vanwege zijn kenmerkende manier van bewegen in lange rijen is de rups beter bekend als de processierups. De rupsen bouwen wit gesponnen nesten in pijnbomen, als de lente nadert. Ondanks hun ogenschijnlijk onschuldige uiterlijk, kunnen deze beestjes extreem gevaarlijk zijn voor honden.

Huidirritatie en jeuk

Het gevaar van processierupsen schuilt in hun brandharen, die een gif bevatten dat  ’thaumatopine’ heet. Bij mensen kunnen de brandharen irritaties veroorzaken aan bijvoorbeeld huid en slijmvliezen. De meest voorkomende klachten zijn jeuk en een rode huiduitslag.

Brandharen zijn giftig en gevaarlijk voor honden

Honden lopen lager bij de grond en hebben een grotere kans om de brandharen van de processierups in te ademen. De brandharen kunnen ontstekingsreacties of geïrriteerde ogen veroorzaken. Ze kunnen echter ook ernstige problemen met de spijsvertering en luchtwegen tot gevolg hebben. Daarom is het belangrijk goed op te letten als je met je hond naar een gebied gaat waar pijnbomen zijn.

Snel handelen is essentieel

Dierenartsen zeggen dat het belangrijk is snel te handelen, als een hond in aanraking komt met processierupsen. Ze benadrukken bovendien niet te wachten tot eventuele symptomen zich uitbreiden, maar direct naar de dierenarts te gaan.

Wat kun je zelf doen?

  • Neem zo snel mogelijk contact op met een dierenarts
  • Wrijf niet over het getroffen gebied en raak het niet aan
  • Voorkom dat de hond zichzelf aflikt; door de brandharen kunnen er meer giftige stoffen vrijkomen
  • Verwijder de haren met plakband, ducttape of leukoplast
  • Maak het getroffen gebied schoon met warm of heet water; warmte helpt om het gif te verzwakken (trek zelf handschoenen aan)

Raadpleeg bij twijfel een dierenarts

Als een hond last krijgt van ademhalingsproblemen, zwelling van gezicht en tong of andere onaangename symptomen, kan snel handelen het verschil maken tussen leven en dood. Blijf daarom goed opletten als je met de hond in een gebied komt waar processierupsen voorkomen. Voorkomen is bovendien beter dan genezen, dus neem bij twijfel contact op met een dierenarts.

Lees ook: Dennenprocessierupsen nog gevaarlijker dan velen denken

Dit vind je misschien ook leuk