Honderden bezorgde bewoners van de Costa Blanca regio Marina Alta verzamelden zich zondag in het centrum van Dénia om te protesteren tegen de voorgestelde herzieningen van de Ley de Costas (Kustwet) door het ministerie van Ecologische Transitie. Volgens de organiserende verenigingen staan meer dan 15.000 mensen en 3.700 woningen in de regio Marina Alta op het spel.
Landelijk zouden zelfs tienduizenden mensen langs de Spaanse kust getroffen kunnen worden. De manifestanten en de verenigingen Asociación de Playas Norte de Dénia en Playa Deveses-Basot, eisen daarom een onmiddellijke stopzetting van deze nieuwe afbakeningen en pleiten voor een herziening van de nationale Kustwet (Ley de Costas).
Historische woningen bedreigd
De getroffen woningen liggen voornamelijk in de gebieden Deveses, Almadraba, El Molins en Las Marinas. Deze zijn vaak meer dan 50 tot 100 jaar oud en legaal geregistreerd in het eigendomsregister. Bewoners benadrukken dat deze huizen niet de oorzaak zijn van de terugtrekking van de stranden. Als de werkelijke oorzaken wijzen zij naar andere factoren. Daaronder sedimentopslag door dammen en stuwmeren, en veranderingen in zeestromingen door de bouw van commerciële en recreatieve havens. “We zijn vreedzame bewoners die onze huizen van onze grootouders en overgrootouders hebben geërfd. Deze stonden ooit op meer dan 100 tot 200 meter van de zee,” aldus een woordvoerder van de bewoners.
Psychologische en fysieke impact op bewoners Dénia
Naast het materiële verlies wijzen de bewoners op de ernstige psychologische gevolgen van de voorgestelde maatregelen. Ze melden gevallen van angst, depressie, hypertensieve crises en zelfs hartaanvallen als direct gevolg van de onzekerheid rondom hun woningen. “De toepassing van een wet die we als diep onrechtvaardig beschouwen, veroorzaakt niet alleen financiële schade, maar ook een ongelooflijke psychologische mishandeling,” stellen de verenigingen in een verklaring.
Oproep tot wetswijziging
Tijdens de demonstratie riep Francisco Ros, woordvoerder van de getroffen bewoners, op tot de intrekking van de Ley de Costas uit 1988. Hij betoogde dat deze wet in strijd is met Europese regelgeving en het recht op privé-eigendom schendt. “We eisen de intrekking van deze onrechtvaardige wet die onze eigendommen onteigent,” verklaarde Ros. De demonstranten benadrukten dat Spanje het enige EU-land is waar dergelijke afbakeningen leiden tot onteigening zonder adequate compensatie.
Steun van regionale autoriteiten
Marc García Manzana, directeur-generaal van Kustzaken van de Generalitat Valenciana, sloot zich aan bij de protesten en eiste dat de nationale overheid begint met kustherstelprojecten in de regio. Hij benadrukte dat sinds 2025 slechts tien van dergelijke projecten zijn uitgevoerd, ondanks beschikbare financiering. García Manzana riep op tot een onmiddellijke stopzetting van alle nieuwe afbakeningen totdat de noodzakelijke herstelwerkzaamheden zijn voltooid en pleitte voor een herziening van de huidige Kustwet.
ChatGPT zei:
Lees ook: Nieuwe Kustwet in Valencia: critici vrezen nieuwe golf van speculatie